Sud će ponovo odlučivati o Damiru Hadžiću i Jasmini Horo

Vijesti 07. feb 201711:58 > 12:01
Fena

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu optuženog Eseda Radeljaša na produženje pritvora. Istovremeno, Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva KS na odluku Kantonalnog suda da na slobodu pusti optužene Damira Hadžića i Jasminu Horo.

Kako nam potvrdila Azra Bavčić, portparolka Kantonalnog tužilaštva KS, to znači da je će Kantonalni sud u ovom slučaju ponovo odlučivati o pritvoru.

Esed Radelješ optužen je za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi. Jasmina Horo optužena je za krivična djela zlupotreba položaja i pranje novca, dok su Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta optuženom Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Damir Hadžić optužen je da je iz budžeta Općine Novi Grad nezakonito omugućio isplatu više od milion maraka Esedu Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM. Počinjenjem ovih krivičnih djela budžet Općine Novi Grad oštećen je za iznos od skoro milion maraka, navode iz Kantonalnog tužilaštva KS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.