Trulo meso iz Brazila na tržištu u BiH, jeli smo i kengure

Vijesti 21. mar 201712:42 > 13:22
N1

Svjetski, ali i bosanskohercegovački mediji, danas su objavili vijest o trulom mesu koje stiže iz Brazila, a koje je, kako nam je rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac, stizalo i stiže i u našu zemlju.

Meso koje ide iz Brazila, Argentine, ide preko EU, na primjer Holandije, pa za Bosnu i Hercegovinu ili Crnu Goru, ili za neku od zemalja regije. Ali, oni su to sada našli jer se to meso zadržalo u nekoj od zemalja Evropske unije i sada se boje da bi se to meso tamo mogli prodati. Nama to meso čak dolazi iz Maroka, Saudijske Arabije jer se to meso vozi u brodovima i prave se papiri, na primjer Brazil – Maroko – Maroko – BiH ili Argentina – Saudijska Arabija – Saudijska Arabija – BiH. Roba tako ulazi u jednu carinsku zonu, to jest u našu državu i to je to meso od koga se prave kobasice od 2 KM, meso koje obara cijene i koje je za nas proizvođače problematično“, kazao je u razgovoru za N1 predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

Rekao nam je i kako oni na problem pokvarenog i trulog mesa ukazuju godinama, ali isto tako i da nisu imali kome ukazati jer, kako je kazao, nemamo kontrola.

Dobra je ta stvar za državu jer meso kupuju penzioneri, siromašni dio stanovništva, od toga će oboliti, umiru i država ima manje socijalnih slučajeva i manje penzionera. Prema tome u interesu je države da to ne kontroliše“, istakao je za N1.

U kontinuitetu to nama dolazi godinama. Meso iz Argentine i Brazila stiže, a onda država porijekla bude samo ona koja je uvezla, odnosno ona preko koje su prošli papiri. Argentina i Brazil su postali poznati po tome da više ne mogu prodati meso i onda se ono samo profakturiše preko druge države Evrope“, objasnio nam je.

Usorac je rekao i kako smo prije desetak godina jeli i kengure.

Šta se čudite, mi smo pojeli brod kengura umjesto janjetine – znači kod nas može sve“, rekao je za N1.

Usorac je ukazao i na probleme na granici prilikom uvoza robe te je istakao kako nijedna pošiljka u BiH nije “pala”.

Kod nas to nije palo na granici jer kako će i pasti kad nemamo ni frižidera, vaga, i sve zavisi čija roba tu prolazi“, komentarisao je.

Podsjetimo, prema pisanju agencije Anadolija, brazilska policija danas je saopćila da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Dosad je privedeno najmanje 30 ljudi, a policija pretražuje i više od 10 pogona za preradu mesa u zemlji. Ministarstvo poljoprivrede je saopćilo da su zatvoreni tvornica za preradu piletine multinacionalne kompanije “BRF” i dva pogona brazilske kompanije Peccin.

Kina, Južna Koreja i Čile su reagovale na pokvareno meso te su uveli određena ograničenja u vezi s uvozom mesa iz te zemlje, a da li će i kada takve sankcije uslijediti i iz naše zemlje ostaje da se vidi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.