Kad država zakaže, građani BiH pomažu oboljelim sugrađanima

Vijesti 13. maj 201715:12 > 15:17
N1

Unatoč svemu, humanost nije izgubljena među građanima Bosne i Hercegovine što pokazuje tzv. SMS zdravstvo. Upravo zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, hiljade oboljelih nakon rata pronašali su spas u liječenju u inostranstvu, koje im ovdašnje ustanove nisu mogle, ili htjele osigurati.

Nina Pašić, novinarka je Otvorene mreže. Živa je, kaže zahvaljujući humanosti i dobrim ljudima. Svojim novčanim prilozima kroz otvorenu mrežu pomogli su tranplataciju bubrega koja joj je urađena 2013. godine.

“Nisam dobila pomoć ni od jedne strukture vlasti, iako sam se obraćala na mnoge adrese. Samo dobra volja građana koji su donirali na humanitarni broj, moj žiro račun i na koncert kojeg su organizovali moji prijatelji, pomoglo mi je da skupim 80.000 KM koliko je bilo potrebno za operaciju”, prisjeća se Pašić.

Prema Pravilniku Federalnog Fonda zdravstevnog osiguranja, osigurano lice se može uputiti na liječenje u inostranstvo na teret sredstava Fonda solidarnosti Federacije, samo ako je u pitanju oboljenje, stanje ili povreda koji se ne mogu liječiti u Federaciji.

“U 2016. godini 353 su obavili 415 tretmana kroz Fond solidarnosti. Ukupna potošena sredstva su oko 20 miliona KM, od toga smo do sada 16 miliona uplatili”, kaže Nina Tindarević iz Fonda zdravstevnog osiguranja FBiH.

Prema izmjenama pravilnika iz 2014. godine, nije dozvoljena refundacija sredstava, već se za pacijente snosi cijeli iznos određene ugovorom između kliničkih centara. Naravno za one, koje je preporučio konzilij bolnice, odnosno potvrdila komisija Zavoda i to za ukupno i to za ukupno 11 bolesti. Iznimno se zbog hitnosti izdvajaju sredstva, nakon što se pacijent sam odluči na odlazak van BiH.

“Svima je poznato da Fond bira, tako da kažem kome će pomoći. Mnoge osobe koje su prošle kroz Otvorenu mrežu ranije su se obraćali Fondu, no nisu prošli ili su odmah vraćeni, vi možete biti u bolnici jedna dan i odmah se vratiti. To jednostavno nije dovoljno”, napominje Nina Pašić.

Za razliku od Federacije, u RS jos uvijek ne postoji tzv. Fond solidarnosti, već se unutar Fonda zdravstvenog osiguranja finansira do 30 posto ukupnih troškova liječenja, u zavisnosti od mogućnosti Fonda, dok su predvđena sredstava oko 2 i pol miliona KM na godišnjem nivou, što je priznaju u Fondu premalo za ogroman broj zahtjeva

U RS biće formiran Fond solidarnosti za liječenje djece od rijetkih bolesti u okviru Fonda zdrvatevnog osiguranja čiji bi obaveznici bili svi zapoleni u RS sa učešćem od 0, 25 posto neto plate. Godišnje bi se prikupilo oko 6.383.000 KM, dok će biti i otvorena mogućnost uplata donacija, pojasnili su za N1 iz Fonda zdravstevnog osiguranja RS-a.

“U taj Fond solidarnosti mogla bi se namaknuti sredstva na različite načine, od akciza do registracija, postoje različiti modeli, da ima volje”, upozorava Azra Ikalović iz banjalučkog Udruženja oboljelih od raka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.