Banjalučanka Dijana Vrhovac osvojila Mont Blanc

Vijesti 03. avg 201712:50 > 12:55
Izvor: Banjaluka.net

Planinarka Dijana Vrhovac iz Banjaluke nedavno je sa članovima ekspedicije “Alpe 2017” osvojila najviši vrh zapadne Evrope, Francuske i Alpa – Mont Blanc, visok 4.810 metara.

Vrhovčeva je kazala za Srnu da se na Mont Blanc popela 28. jula, zajedno sa kolegama iz banjalučkog Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” – Miroslavom Trivićem, Dijanom Arsenić, Jasnom Maletić, Markom Vranićem, Jovanom Bogojević i Davidom Novakovićem iz Srbije i Slovencem Andrejom Bitežnikom.

Tokom ekspedicije osvojili su i najviši vrh Italije Gran Paradizo (4.061 metara), a na zahtjevnom poduhvatu pratili su ih nepovoljno vrijeme i temperatura od minus 30 stepeni Celzijusovih.

Izuzetno težak i iscrpljujući uspon izazvao je kod pojedinih članova ekspedicije teško disanje, simptome mučnine i smrzavanja.

“Ipak, zahvaljujući snažnoj volji, želji i psiho-fizičkoj spremi ekipa je uspjela da nakon devet časova hoda pokori Mont Blanc, uprkos nevjerovatno jakom vjetru koji je ledio sve pred sobom. Ovaj vrh je bez dileme osvojio svakog člana tima raskošnom ljepotom i nepredvidivošću”, navodi Vrhovčeva.

Na putu do jednog od planinarskih domova, preko vrlo opasnih stijena, u pamćenju članova ove ekspedicije ostaće zastrašujući prizor – tragovi krvi planinara koji je nastradao dan ranije.

Vrhovčeva je počela da planinari nakon majskih poplava 2014. godine, kada je, volontirajući u naseljima zahvaćenim poplavom, upoznala planinare i vodiča Duška Blažića, koji joj je predložio da krene na planinu Dimitor, u Republici Srpskoj.

Planina ju je, kako ističe, “osvojila na prvu”, zbog čega nakon tri godine kaže da je time potpuno “inficirana”.

“Osvojila sam sve više vrhove u BiH i bivšoj Jugoslaviji, zatim Cugšpic (2.962 metra) i Alpšpic (2.628 metara) – najviše vrhove u Njemačkoj, najviši vrh Balkana bugarsku Musalu (2.925 metara), Marmoladu (3.343 metra) i Pisciadu (2.985 metara), na Dolomitima, i najviši vrh Evrope Elbrus (5.642 metra)”, ističe Vrhovčeva.

Ona objašnjava da je planinarenje muški svijet i da se uvijek više cijeni kada muškarac postigne neki uspjeh, nego kad to učini žena.

“Kada smo se prošle godine popele na Elbrus, koleginica Milica Bogdanović i ja smo bile prve Banjalučanke na krovu Evrope. Malo koga je to interesovalo, a o nekom priznanju da ne pričam.

Ipak, to nije mala stvar, tim prije što smo rizikovale živote. Odgovorno tvrdimo da smo i psihički i fizički rame uz rame sa muškim članovima ekspedicije, ali na žene planinare se i dalje gleda sa nekom dozom potcjenjivanja”, ističe Vrhovčeva.

“Vrlo je važno ne paničiti u kriznim situacijama, već se sabrati i tražiti rješenje.

Naravno, fizička sprema je neophodna i podrazumijeva da budete u formi da biste osvojili neki viši vrh. Za početak je potrebna volja i solidna fizička kondicija, a kasnije se iskristališe ko je za veće poduhvate”, poručuje planinar Dijana Vrhovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.