Dok reforme miruju, političari (ne)zasluženo odmaraju

Vijesti 06. aug 201718:47 > 19:01
N1

Paklene vrućine i sezona godišnjih odmora. Osim usijanog asfalta pred zgradama državnih institucija, političari su ostavili i - goruća pitanja.

Pristupanje transportnoj zajednici, odgovor na Upitnik Evropske komisije, pitanje saglasnosti Bosne i Hercegovine o gradnji Pelješkog mosta. Mnogo je tema koje će se naći pred bh. političarima, no tek po povratku sa godišnjih odmora. Na pitanje da li su godišnji odmor zaslužili na jedan način odgovoriće sami, a na drugi građani.

”Mi ćemo morati do kraja 9. mjeseca završiti priču o Upitniku i pitanja koja smo ostavili kao neriješena – transportna zajednica, akcize…To se jednostavno mora skinuti s dnevnog reda”, kazao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da li je zaslužen godišnji odmor državnog vrha?

”Ja osobno mislim da se dajem čitav za ovaj posao. Ja sam osmislio svoj godišnji odmor da bude radan”, dodao je Čović.

Institucija Predsjedništva – jedno tijelo, više stavova. Tako je predsjednička trojka na godišnje odmore ponijela i različite vizije o ključnim pitanjima za BiH. Na primjer, o članstvu u NATO-u.

”O tome kada će se, hoće li se, neće se, odlučivat će generacije političara koje uopšte sada nisu aktuelne. Oni koji budu htjeli u NATO, držat će to, oni koji ne budu neće i neće biti odluke, rano je to govoriti”, rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, naglasio je da ekonomski pokazatelji u BiH nisu loši.

”Mi se krećemo ka aktivaciji MAP-a i ekonomski pokazatelji u BiH nisu loši, naročito u FBiH. Svakog mjeseca 1.200 njih osjeti napredak, jer se u prosjeku toliko ljudi u BiH zapošljava mjesečno”, rekao je Izetbegović.

U prvoj polovini godine usvojeno osam od 90 planiranih zakona. Problemi u odnosima stranaka, neusvajanje Godišnjeg izvještaja o radu Vlade… Niska efikasnost kao posljedica višedecenijskog stranačkog zapošljavanja… Dobra zakonska rješenja u oblasti rada, ali – manjak žena u Vladi i kršenje Zakona o ravopravnosti spolova – stoji između ostalog u izvještaju Centara civilnih incijativa.

Dok su u pripremi izvještaji za monitoring institucija Republike Srpske i onih državnih, oni iz opozicije na godišnje odmore nisu otišli prezadovoljni:

”Sigurno je da je danas stanje u ekonomskom smislu teže nego prije prethodnih godišnjih odmora. To je evidentno kada je u pitanju Republika Srpska. Sve je manje novca i privredne aktivnosti i potencija”, naglasio je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NSRS

A vrijeme prije godišnjih odmora u poslaničkim klupama, pamtit ćemo i po zastojima u radu zbog neslaganja stranaka u pojedinim pitanjima. Revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije, akcize, izborni zakon, samo su neka od pitanja koja političare dijele po odavno poznatim političkim šavovima.

Detalji u prilogu Aide Hadžimusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.