Čovićev poziv logorašima dobio tri odziva

Vijesti 06. dec 201717:09 > 19:21
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pozvao je jučer sve logoraše u BiH da tuže državu.

Jučer poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Ja ću i danas evo javno pozvati sve logoraše u BiH, bez obzira na to u čijem su logoru bili na prostoru Bosne i Hercegovinu, da tuže Bosnu i Hercegovinu”.

Danas – tri odziva. Tužba da, ali nešto zapadnije. Umjesto Bosnu i Hercegovinu, Savez logoraša u BiH tužit će susjednu Hrvatsku.

“Imamo već koordinaciju i sastanke sa određenim advokatskim timovima. U Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj. Evo, iduće sedmice imamo zakazane sastanke sa advokatskim timovima u Hrvatskoj, gdje žele da razgovaraju o tim aktivnostima. Mi ćemo se definitivno odlučiti koji je to način i kada ćemo to uraditi, kada struka na kraju kaže svoje mišljenje. No, ono što je sigurno je da nećemo tužiti Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Jasmin Mešković, Savez logoraša u BiH .

…što u Savezu logoraša Republike Srpske nije slučaj.

“Pa naravno da ćemo tužiti BiH, jer je HVO bilo u sastavu države Bosne i Hercegovine. Mi ćemo također uz pomoć advokatske komore RS tužiti Republiku Hrvatsku, zato što su u RH Srbi prošli kroz 222 logora, njih oko 7.000, koji su mahom bili civili”, dodao je Branislav Dukić, Savez logoraša Republike Srpske.

Za hrvatske logoraše smisleno je tužiti onu zemlju, u kojoj su bili logori:

“Dakle, tuži se ona država u kojoj je čovjek bio u logoru. Ja sam bio u BiH i ja mogu samo BiH tužiti. Ko je bio u Hrvatskoj, neka tuži Hrvatsku. Ko je bio u Crnoj Gori ili Srbiji, neka tuži Srbiju”, ocijenio je Mirko Zelenika, bivši predsjednik Udruge hrvatskih logoraša.

Jedna akcija. Tri reakcije. No dekana Fakulteta političkih nauka Šaćiru Filandri Čovićev poziv znači:

“Jedno emocionalno raspoloženje koje ga je potpuno obuzelo, tako da ja ove tipove izjava ne bih smatrao ničim ozbiljnim i dugoročnim, već emocionalnim šokom u kojem se jedan čovjek nije snašao”. 

Nove-stare napetosti i nacionalne podjele traju ipak duže od raspoloženja. Ona se mijenjaju. Stanje ostaje isto. A evropski put Bosne i Hercegovine, odveć omiljena floskula političkog vrha, i dalje ostaje u drugom planu.