Himna BiH: Struka rekla DA, politika NE

Vijesti 02. feb 201818:01 > 19:42
N1

Himna BiH u izvedbi predsjedavajuće Skupštine Ana Babić. Mnoštvo reakcija, ali i podsjećanje da teksta nemamo. Babić kaže - pjeva iz prkosa. Kada se intonira himna BiH ne šuti ni glumac Josip Pejaković.

Himna BiH u izvedbi predsjedavajuće Skupštine Ana Babić. Mnoštvo reakcija, ali i podsjećanje. Da teksta nemamo. Babić kaže – pjeva iz prkosa. Kada se intonira himna BiH ne šuti ni glumac Josip Pejaković.

“To je naša zemlja, davno poznata nek svi u njoj sretno živimo, pjevajmo”.

Svoju verziju otpjevao je i popularni sarajevski voditelj Zoran Ćatić. A do danas, na utakmicama se pjeva himna Republike BiH.

1998. dobili smo novu, ali bez teksta. Od tada do danas intonira se na svim važnim skupovima, sjednicama.

I upravo je iz ovih klupa svojevremeno pokrenuta inicijativa, raspisan je konkurs za tekst. 339 prijava. Pobijedio je Benjamin Isović. On i Dušan Šestić koautori su finalne verzije.

Struka je rekla da, politika ne.

“Komsija za izbor teksta u kojoj je bilo šest poslanika, četiri književnika i jedan muzički pedagog, dakle, vrlo kompetentna komisija. Radila je više mjeseci naporno, međutim, zapelo je u Parlamentarnoj skupštini”, otkriva Hilmo Neimarlija, predsjedavajući Komisije za izbor teksta himne.

Sam Isović danas razočaran. Pitali smo ga – ako se raspiše novi konkura hoće li se prijaviti?

“Šta sad treba da pišem ponovo neki prijedlog teksta!? On postoji, on je ozvaničen, prošao je proceduru i ne znam zašto bismo mi sad radili bilo šta drugo osim da ponovo vratimo taj tekst”, smatra Isović.

Upravo je jednu takvu inicijativu imao poslanik Šemsudin Mehmedović. No, ni on nije optimista da se u izbornoj godini može do dogovora.

“Obzirom na vrlo loše političke odnose u BiH nisam baš optimista da bi mogli da dobijemo tekst himne, ali vrijedi pokušati”, ocjenjuje Mehmedović, poslanik u ZD PS BiH.

I sam bi, kaže, uskoro mogao pokrenuti novu inicijativu. U međuvremenu – i dalje smo među rijetkim državama na svijetu koje nemaju tekst himne.

Kako sada stvari stoje, još mnogo puta će sunce zaći, a mjesec izaći, dok Bosna i Hercegovina bude imala usaglašen tekst nacionalne himne.