Inicijativa Ane Babić u vezi sa himnom BiH

Vijesti 04. feb 201810:25 > 10:26
Facebook

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić uputila je zastupničku inicijativu prema nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine u vezi sa himnom BiH.

“Poštovane kolege, iskoristit ću priliku da Vas upitam da li znate tačnu definiciju riječi ‘Himna’? Kako god, riječ je o reprezentativnoj pjesmi koja se svira ili pjeva u svim svečanim i službenim prilikama. Himna je pjesma o domovini, koja uvijek i uvijek veliča povijest jedne države, veliča tradiciju i veliča napore kroz koji je jedan narod prošao. Razmislite, himna je priča o svim ljepotama koje nekom možemo pokazati ili možda bolje, ih otpjevati. BiH, ponosna i snažna, zaslužuje himnu i sada kada je opet nemamo, vrijeme je da stvari posložimo onakve kakve jesu.

Koliko godina jedna predivna melodija zjapi za tekstom? Zbog čega ga nemamo i da li imamo krivicu za to? Trebamo li uopšte spominjati našu povijest, tradiciju, trebamo li pričati o našem narodu, jedinstvenom karakteru i tolikim različitostima u odnosu na sve ostale? Ne zaslužuje li jedna takva država himnu sa melodijom i tekstom? Zaslužujemo, trebamo i vrijeme je da je imamo”, stoji u inicijativi Ane Babić od 15. 11. 2017. godine. 

Ova inicijativa naći će se na dnevnom redu nastavka 57. sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH koja će biti održana sutra.

N1