Riđobrki: Prilično mi je žao gradonačelnika Skake

Vijesti 29. mar 201808:33 > 08:45
N1

Prilično mi je žao gradonačelnika Skake jer imam iskustva s tim da kada jedan projekat sanjate i čekate njegovu realizaciju i doživite da se na njegovom kraju uprska, rekao je tviteraš i kolumnita Adis Nadarević - Riđobrki.

Nadarević je nedavno “predvidio” da bi moglo doći do konfuzije uoči samog otvaranja žičare jer cijene još nisu definisane.

Ne mislim da sam predvidio išta što svako razuman nije mogao predvidjeti, sve je to bilo na stolu. Danas je 29. mart četvrtak, a žičara se otvara idući petak i još nemamo definitivno riješeno pitanje cijena vožnje i imamo konačni prijedlog koji je jučer bio pred GV.
Zabrinjava stvarno i malkice je smiješan pristup cijeloj stvari. Oprečne informacije koje dolae iz gradske administracije i JP Sarajevo, ne znam kakav očekujemo konačni ishod odnosno šta će reći Nadzorni odbor JP Sarajevo. Ovo je manje-više riješena stvar. Možemo očekivati cijenu od 4 KM za vožnju u jednom pravcu i 6 povratnu, a za strance 3,5 puta više“, rekao je gost Novog dana.

Riđobrki je kazao da je jučer ponudio novčanu nagradu svima ko mu dokaže da je u inostranstvu neku uslugu platio više kao turista od domaćeg stanovništva.

Jučer sam ponukan nekim komentarima kako je to kao svugdje prisutno, da se strancima naplaćuje više nego domaćim građanima, stavio sam svoj krediblitet. Odgovorno tvrdim, prošao sam dosta zemalja svijeta i nigdje mi nije naplaćeno više jer sam nerezident države koju sam posjećivao. Ponudio sam novčanu nagradu svakome ko mi dokaže da je imao iskustvo sa nekom normalnom uslugom. Govorim o cijenama hrane, prevoza, korištenju infrastrukture. Sadržaji koji su u interesu turista, nigdje se ne naplaćuju više nego domaćem stanovništvu. Postoje neke diferencija, kao što su studentski i penzionerski popusti ili negdje gdje je veliki dio u finansiranju sadržaja na lokalnom nivou, imate povlaštene cijene za lokalce. Tako da bi u ovom slučaju zakonski ispravno bilo da građani Grada Sarajeva odnosno četiri gradske općine, jer je žičara pod ingerencijom Grada Sarajeva, plaćaju nižu cijenu, dok bi za stanovnike Ilidže i Vogošće trebala biti viša“, prokomentarisao je Nadarević.

Gost jutarnjeg programa N1 je kazao da predviđa crno tržište karata za Trebevićku žičaru.

Sada nije teško predvidjeti da ćemo imati preprodaju karata za Trebevićku žičaru, crnu tržište. Ako gradska uprava kaže da je strancima ispravno naplaživati više, možda ćemo imati dvostruke cjenovnike u restoranima.”

Nadarević je istakao da se slaže sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skake u izjavi da cijena karte za Trebevićku žičaru “ne smije biti elitistička, već mora biti pristupačna svim građanima”.

Gospodin Tanović iz JP Sarajevo je kazao da nemaju nikakve parametre i rekao je da bi za 3-6 mjeseci mogli ići sa korekcijom cijena. To je pošteno od njega i to je realan pristup. Ali ako su već znali da nemaju realne parametre, mogli su u oktobru ili januaru reći da nemaju pojma šta možemo očekivati za žičarom i reći da će cijena biti 4 ili 6 KM pa će se kasnije korigovati. Mogli smo već imati u prodaji karte, mogle su ići po promotivnom skupljim cijenama, mogli smo napraviti jako pozitivnu priču“, mišljenja je Riđobrki.

Niti jednom trena ne smijemo dozvoliti da se zasjeni značaj otvaranja Trebevićke žičare. Radnici su na žičari radili u jako teškim uslovima, uloženo je puno truda da se osposobi i pokrene 6. aprila, a sada umjesto 7 dana slavlja imamo nepotrebne diskusije“, smatra Nadarević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.