Pravoslavci danas obilježavaju Veliki petak

Vijesti 06. apr 201807:36 > 07:38
Fena

Pravoslavni vjernici obilježavaju Veliki petak, dan kada je, prema vjerovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika kod rimskog prokuratora Poncija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na križu na Golgoti.

Veliki petak hrišćani smatraju najtužnijim praznikom i na ovaj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovijestima.

Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Kako je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas će, na Veliki petak, služiti Carske časove u Staroj pravoslavnoj crkvi Svetog arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.