FBiH: Uskoro zagarantovano zdravstveno osiguranje za radnike

Vijesti 18. apr 201814:37 > 14:49
Izvor: N1

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio je predloženu izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, koju je potrebno da odobri i Dom naroda da bi stupila na snagu.

Osim usklađivanja s presudom Ustavnog suda FBiH donošenjem izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju omogućava se da uposlenik koji ulazi u sistem zdravstvenog osiguranja po nekom drugom pravnom osnovu može nesmetano ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, bez obzira što mu raniji poslodavac nije izmirio ove obaveze u vrijeme kad je radio kod njega.

Dakle, nastoji se postići da uposlenik ne može trpiti umanjenje prava na zdravstveno osiguranje zato što mu raniji poslodavac nije uplatio doprinose za to osiguranje.

Izmjenom zakona predloženo je brisanje spornog člana kojim se provodi presuda Ustavnog suda, do donošenja novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.