Clinton specijalni gost večere Savjetodavnog vijeća za BiH

Vijesti 03. maj 201810:49 > 10:57
REUTERS/Jonathan Bachman

Predstojeća Gala večera, koju će u subotu, 5. maja, u Washingtonu organizirati Savjetodavno vijeće za BiH, nedvojbeno predstavlja izuzetno vazan događaj za BiH i bh. dijasporu, a specijalni gost bit će bivši američki predsjednik Bill Clinton.

“Naša vidljivost i značaj u SAD mora biti stalno održavana, takve su prilike, takve su potrebe. Imajući u vidu da je bh. dijaspora u SAD najbrojnija, najobrazovanija i najimućnija, blistavost je pojam koji želim upotrijebiti ovom prilikom kada govorim o našoj Gali. Jačanje uloge Savjetodavnog vijeća na predstavljanju interesa bh. Amerikanci svakim danom dobija na značaju”,  izjavio je predsjednik Odbora direktora Savjetodavnog vijeća Adnan Hadrović.

Po njegovim riječima, dijaspora i naše zajednice širom svijeta imaju indirektnu, može se reći i nezamjenjivu ulogu neke vrste poluge u svim budućim rješenjima trenutno vrlo komlikovane situacije u Bosni i Hercegovini.

“Neumorno radimo kako bismo osigurali da Sjedinjene Države ostanu angažirane i informirane o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine. Radimo na poticanju bh. američke zajednice da se aktivno uključi u političke procese od kojeg će BiH, dugoročno, nedvojbeno imati svaku vrstu koristi” kazao je Hadrović. 

Savjetodavno vijeće blisko sarađuje s kreatorima politika u Washingtonu kako bi iznijelo svoje viđenje i unaprijedilo odnose između Sjedinjenih Država i BiH, a sve s ciljem integriranja BiH u NATO i Evropsku uniju. Ovi napori rezultirali su prepoznavanjem važnosti BiH u ključnim institucijama, prije svega američkom Kongresu. Mnogi članovi Vijeća bili su uključeni u proces izrade Rezolucije za Srebrenicu, a kongresni klub za BiH sada broji 22 člana. Također ističu izvanrednu saradnju sa Amasadom BiH u SAD.

“Gala je također dobra prilika da se još jednom zahvalimo SAD na svemu sto su učinile na zaustavljanju agresije na BiH. Vijeće želi da izrazi svoju zahvalnost kreatorima američke politike s obje strane (demokratama i republikancima) koji su pokazali veliku hrabrost i koji su se borili za pravdu tokom agresije u BiH. Vijeće, također, Gala večerom želi obilježiti 75 godina državnosti BiH i 11. godišnjicu od osnivanja Savjetodavnog vijeća za BiH”,  kaže Hadrović.

Bivši predsjednik Bill Clinton bit će specijalni gost na Gala večeri, koju priređuje Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Clinton će tom prilikom dobiti nagradu za životno dostignuće, koju je Vijeće prošle godine dodjelio i bivšem američkom potpredsjedniku Joe Bidenu i senatoru Bobu Doleu.

“Pažljivo vodimo računa da pravimo ravnotežu i pozivamo ključne predstavnike i republikanaca i demokrata”,  naglasio je Hadrović.

Ove godine posebno priznanje bit će dodjeljeno Harisu Silajdžiću, bivšem članu Predsjedništva BiH, te generalima s četiri generalske zvjezdice Gordonu Sullivanu i Wesleyu Clarku, bivšem glavnom zapovjedniku NATO za Evropu.

Priznanja će biti uručena Saneli Dijani Jenkins, poslovnoj ženi i filantropu, te predstavniku neprofitne fondacije Hastor, za pomać djeci i mladima iz BiH. Među dobitnicima priznanja ove godine su američki režiser dokumentarnih filmova i pisac Bill Carter, inače počasni građanin Sarajeva, te kapetan u američkoj vojsci Ermin Mujezinović.

Cilj priznanja je da se Vijeće, uime bh. Amerikanaca, zahvali uglednim zvanicama na svemu što su u oblasti svoga djelovanja učinili ili i dalje čine za BiH i njene građane, i stremljenjima bh. društva ka prosperitetnoj budućnost u EU i NATO.

Hadrović kaže da Gala večera dolazi u trenutku dok bh. javnost propituje i očekuje snazniji angažman SAD-a na području BiH, a poglavito zbog sve agresivnije ruske politike prema BiH.

“Ono što mogu u ovom trenutku sa sigurnošću reći je da će poruke biti nedvojbeno snažne te da ce Gala biti još jedan iznimno uspješan događaj u organizaciji Vijeća koji će doprinijeti ponovnom snaznijem angažmanu SAD u BiH. Mišljenja sam da su ovakvi i slični skupovi na najvišem nivou od iznimne važnosti za promoviranju interese bh. Amerikanaca i BiH uopće. Vidljivost je ključni pojam, mi smo ovdje da pojačamo vidljivost – i naših interesa, naše kulture i naših političkih potreba”,  zaključio je Hadrović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.