Godišnjica nesreće u Zalužanima: Tuga ista, odgovora nema

Vijesti 20. maj 201819:22 > 20:08
N1

Prošlo je točno šest godina otkad je pet mladića, padobranaca, poginulo u stravičnoj avionskoj nesreći, u Zalužanima kod Banje Luke. Roditelji i prijatelji stradalih mladića danas su na mjestu stradanja upalili svijeće i položili cvijeće, te još jednom sa tugom upitali zašto?

Nadležni po ko zna koji put odgovaraju – istraga je u toku.

Pjesma vjetra prolama tišinu na mjestu stradanja.

Statue anđela šest godina podsjećaju na Nemanju, Nikolu, Stefana, Alena i Srđana, padobrance koji su smrtno stradali pred očima najmilijih, pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima.

Kako je tog 20. maja, 2012. godine, avion pao i ko je kriv zašto njegovog Nikole više nema, pita se Živko Stević svaki dan.

“Isto je kao i onoga dana, poslijepodne isto je bila nedjelja 20. onoga, kao i danas. Nepravda. Da niko ni zašto nije odgovoran, da niko ništa ne radi. Ja kad kupim onaj hljeb moram platiti PDV od kojeg se plaćaju sudije, istražioci, ne znam”, kazao je otac nastradalog padobranca.

Upravo na Tužilaštvo BiH kivne su porodice stradalih. Odgovornima smatraju i BHDCA – kontrolnu agenciju.

Prvobitni izvještaj istražne komisije Ministartva transporta BIH koju je predvodio Omer Kulić između ostalog pokazao je da

– Na zrakopolovu su neovlaštena lica mimo ovlaštenog servisa vršila montažu i demontažu nosnog točka;

– Nepoznata lica su na desnoj strani aviona ugradila papučicu za skakanje padobranaca;

– U predmetnom avionu uklonjena su sva sjedišta osim pilotskog. Komisija navodi da se kao zaštitna mjera zbog moguće promjene težišta ugrađuje prečka što u ovom slučaju nije urađeno preventivno;

– Komisija je uvidom u dokumentaciju utvrdila da zrakoplov na dan nesreće nije bio plovidben.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, koja kao regulator prema riječima Kulića ima svoj dio odgovornosti, osporila je nalaz njegove istražne komsije.

“Predmet je u radu i vodi se protiv konkretnih osoba”, posljednje je što su nam o slučaju saopštili iz Tužilaštva BIH.

Porodice kažu da znaju da je Saobraćajni fakultet u Sarajevu uradio dodatno vještačenje, no tvrde da bi ono bilo preuzeto Tužilaštvo mora platiti 20.000 KM.

Spremni su ističu da taj novac sami skupe, samo da saznaju istinu. Ne može nama niko vratiti našu djecu, niti ublažiti bol kažu, ali da se ne ponovi.

Šesta je godina kako ih nema. Šesta godina kako se ne zna zašto. Jer je šestu godinu zaredom “istraga u toku”. Porodice stardalih banjalučkih padobranaca kažu: “Tuga je ista kao i prvog dana.”

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.