Dan mladosti – nekad ushićenje, danas nostalgija

Vijesti 25. maj 201818:16 > 18:19
N1

25. maj obilježavao se u bivšoj Jugoslaviji kao Dan mladosti i kao rođendan Josipa Broza Tita, premda je Titov rođendan zapravo bio 7. maja. Bio je to dan kada se na stadionu JNA u Beogradu Titu uručivala štafeta mladosti, koja je prethodno prošla cijelom Jugoslavijom. Posebna je čast bila ponijeti štafetu, a mnogi se tih trenutaka sjećaju i danas.

Nekad ushićenje – danas nostalgija. Prije pola vijeka Salko je nosio štafetu mladosti. Danas u osmoj deceniji života sjeća se Tita, Jugoslavije i svoje mladosti na skromnom obilježavanju 25. maja u Sarajevu.

“To su bila vremena kada bilo čast i ponos, kao učenik, kao omladina nositi štafetu. Unutra se mogla staviti poruka drugu Titu. Štafeta se nosila na taj način da omladina i đaci prave špalir i 100 metara pretčali bi brzo da bi je dali sljedećem nosiocu”, kaže Salko Tinjak.

“To je bilo vrijeme kada su se svi voljeli, kada smo svi bili ravnopravni, jednaki…Danas to nije tako”, navodi on.

 A štafeta mladosti svake godine bila je drugačija i kretala bi, svake godine, iz druge republike bivše zemlje. Štafetu koja je proputovala “od Triglava do Đevđelije” tri puta ponijela je i Fatima.

“To je u ono vrijeme bilo ogromno priznanje za svakog mladog čovjeka koji je dobio šansu da to radi i da ima tu štafetu u svojim rukama. Ta štafeta je bila… kao jedna palica, a na vrhu je bio grb BiH, planovi, 6 ih tinja okolo, a na vrhu je bila petokraka. To je bila štafeta koja je te godine krenula iz BiH. Tu sam štafetu nosila”, sjeća se Fatima Skok-Hadžović.

Pitali smo građane koji su njihovi ideali i šta je za njih zemlja u kojoj žive.

“I dan danas je Jospi Broz Tito ideal, za mene. Za druge su nacisti koji su preuzeli ovu zemlju i ne vode je u dobrom smjeru”.
“Nema ličnosti za koje bi rekao da su predstavnici naroda i da vode narod naprijed”.
“Mislim da stanovništvo, a mislim na mlade, ne gledaju BiH kao zemlju u kojoj bi ostali”. 
“Sad je… sve više tonemo ka dnu. Mi mladi nemamo posla i jedini izlaz nam je da idemo iz države”.
“Ne vidim kao nešto dobro, radi naroda. Pričamo, a niko ništa ne poduzima”.

25 maj, Dan mladosti, obilježavao se kao Titov rođendan, iako je Tito zapravo rođen sedmog maja. Nekad radost za sve republike i njihove stanovnike, 25. maj danas je dan kada se Tita, Jugoslavije, ali i vlastite mladosti sjećaju samo rijetki.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.