TK: Dodijeljenje prve elektronske zdravstvene kartice

Vijesti 07. okt 201418:44 > 18:48
Kcus.ba

Nakon Sarajevskog i Zeničko-dobojskog, danas su prve elektronske zdravstvene kartice dodijeljene i u Tuzlanskom kantonu.

Naime, Dom zdravlja Gračanica ispunio je sve uvjete za uvođenje tog informatičkog sistema te su danas svečano uručene i prve elektronske zdravstvene kartice koje će se u narednom periodu sukcesivno dodjeljivati registriranim pacijentima te zdravstvene ustanove. 

Program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH provodi se u okviru “Projekta jačanja zdravstvenog sektora” (HSEP), koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva. 

U vezi s tim, nabavljena je i isporučena IT i mrežna oprema za sve domove zdravlja i ambulante porodične medicine u Federaciji BiH (491 lokacija) te je, kao idući korak, u toku proces nabavke softverskih aplikacija za primarnu zdravstvenu zaštitu.

S obzirom na to da Dom zdravlja Gračanica već posjeduje softversku aplikaciju, stekli su se svi preduvjeti da registrirani pacijenti dobiju na korištenje elektronske zdravstvene kartice, koje se ne moraju ovjeravati i koje će korisnicima omogućiti brže i efikasnije korištenje zdravstvenih usluga“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.