Usama Hasan: U BiH su se borili i muslimani iz Britanije

Vijesti 03. mar 201518:39 > 19:20
Screenshot

Aimen Dean jedan od osnivača Al-Qaedae, koji je 1998. godine postao špijun britanskih agencija MI5 i MI6, u intervjuu za BBC rekao je kako je učestvovao u ratu u Bosni i Hercegovini i istakao da su tu "odškolovani" mnogi lideri Al-Qaede. Njegovo svjedočenje u našoj zemlji sa opreznošću komentarišu.

Bosna i Hercegovina je bila škola koja je odgojila mnoge talentovane lidere Al-Qaedae. Khaled Sheikh Mohamed je jedan od arhitekata terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, a on je u tom periodu bio u BiH. Činilo se da je u BiH došao kako bi regrutovao mlade talente od kojih će u narednom periodu imati koristi“, kazao je Dean za BBC.

Nadležni u Bosni i Hercegovini nisu smatrali pretjerano interesantnim da komentarišu Deanove navode, a ni reagovanje predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika koji svjedočenje špijuna MI6 smatra istinitim.

Strani izvori su tvrdili da je i sam Bin Laden bio gost Alije Izetbegovića u vrijeme rata, da se tada stvorila ta El Mudžahedin jedinica koja je činila to što je činila. Pripadnici džihada dolazili su iz čitavog svijeta i bili propuštani preko Hrvatske da uđu u BiH, a oči su zatvarale mnoge međunarodne organizacije i mnoge međunarodne države. I oni su imali podatke o tome prije nego što smo mi imali, mi smo to saznali  kasnije”, kazao je Dodik.

Da je 90-ih godina Bosna i Hercegovina imala veliki utjecaj na globalni džihadistički pokret, za N1 tvrdi Usama Hasan iz britanske fondacije koja se zalaže za religijske slobode. I Hasan, koji danas radi na suprotstavljanju ekstremističkoj retorici, imao je ratničku prošlost. Obučavao se i borio u Afganistanu nakon čega je svjedočio traženju novih baza, a  jedna od baza postala je i Bosna i Hercegovina. 

Znamo da su hiljade mudžahedina iz Afganistana otišli u Bosnu. Među njima je bilo čak 1.000 Britanaca. Tada sam se kretao u tim krugovima, borio sam se u Afganistanu i htio sam se boriti u Bosni. Tamo nisam uspio doći, ali moji prijatelji jesu, znam najmanje 10-15 britanskih muslimana koji su otišli iz Velike Britanije da se obučavaju i bore u Bosni. Nekoliko ih je poginulo u borbama na strani bosanskih muslimana, protiv Srba i Hrvata. Ali nemojte zaboraviti da su bosanske vlasti priznale mudžahedinske snage, koje su bile ravnopravan dio vojnih jedinica, a njihov odlazak je bio dio Dejtonskog sporazuma”, kazao je Hasan za N1.

Više u prilogu Milice Vučetić.