Hoće li prisustvo Čovića u Banjaluci narušiti odnose dva HDZ-a?

Vijesti 11. jan 201917:59 > 18:20
N1

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio bit će smijenjen, potvrđeno je iz Vlade Hrvatske. Odluka je donesena nakon obavljenih konsultacija na koje je Del Vechio pozvan zbog odlaska u Banjaluku na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, ali i zbog toga jer mu je istekao mandat još prošle godine. Još niko ne govori hoće li prisustvo lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića istom događaju poljuljati odnose s HDZ-om Hrvatske.

Del Vechio u telefonskom razgovoru ponovio kako nije bio na obilježavanju Dana Republike Srpske. Imao je sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, koji je ranije dogovoren. Ipak, datum, kaže Del Vechio, nespretno izabran. No, ambasador kamere uporno izbjegava.

Izjavu nije htio dati ni po završetku konsultacija u Zagrebu. Ali se zato oglasio Vjekoslav Bevanda, potpredsjednik HDZ-a BiH. Na sceni je antihrvatska histerija. Zabrinjavajuće je kako se lako otrovne strijelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada su u pitanju benigni događaji, napisao je Bevanda.

“Nemam kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti se bilo s kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da surađujem za dobrobit svih”, tvrdi Bevanda.

Lider HDZ-a, Dragan Čović jučer je poručio – stop mržnji. Dok su iz stranke naveli kako napadi, na prije svega Čovića, rezultat su spina i propagande bošnjačkih političara i medija sa sjedištem u Sarajevu. Riječ je o podvali hrvatskom narodu, navode. U međuvremenu, Milorad Dodik javno se zahvaljuje i Čoviću i ambasadoru.

“Veoma sam zadovoljan i zahvalan sam gospodinu Čoviću što je bio sa ljudima iz hrvatskog naroda ovdje i mislim da to zaslužuje našu pažnju. Želim ovdje da kažem, veoma jasno, da ćemo i mi na njihov poziv, kada oni budu obilježavali važne narodne praznike, mi ćemo biti”, poručuje Dodik.

U odbranu i Čovića i Del Vechia staje hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, Željana Zovko. Bosna i Hercegovina je vrlo kompleksna zemlja i za nju vrijede posebna pravila, navodi.

Je li Čović trebao biti tamo kada se dodjeljivala nagrada Slavku Lisici osuđenom za ratne zločine u Šibeniku?

“Meni koliko je poznato Čović nije bio tamo kada se ta nagrada dodjeljivala, to je lažna informacija plasirana u medijima iz Sarajeva. Apsolutno to nije bilo organizovano kada je on bio tamo. Znate šta, ja sam sjedila u Predsjedništvu gdje su sjedili ratni zločinci nekoliko godina. Tako da vi morate znati o kojoj zemlji govorite”, kaže Zovko.

No, ipak preovladavaju osude i na Čovićev i račun ambasadora. I iz Hrvatske i BiH.

“Ne mogu komentirati što radi HDZ BiH, ali kada je veleposlanik u pitanju smatram da mu mjesto nije bilo tamo. (Ali dva HDZ-a su u uskoj suradnji, ispada da se nekad malo može komentirati, nekada ne može?) Slušajte, sigurno da neće predsjednik HDZ-a BiH konsultirati HDZ Hrvatske koji su njegovi koraci, on je odgovoran za svoje poteze”, ocjenjuje Dubravka Šuica, zastupnica u Evropskom parlamentu.

“Toliko o brizi HDZ-a BiH za Hrvate u Bosni i Hercegovini i za cjelovitost te države. Ukoliko ministrica vanjskih poslova nije znala za njegov odlazak tamo, znači da je ministarstvo u potpunom rasulu”, zaključuje Davor Bernardić, predsjednik SDP Hrvatska.

Hrvatskom premijer Andreju Plenkoviću pisao je i prvi predsjednik HDZ-a BiH, Stjepan Kljuić. U pismu, između ostalog navodi:

“Prisustvo rukovodstva HDZ-a BiH i Vašeg veleposlanika 9. siječnja u Banjaluci najsramniji je politički čin u mirovnom razdoblju. Uveličati „proslavu“ Miloradu Dodiku, koji u miru završava ono što su započeli Krajišnik i Karadžić, čin je kojeg se treba stidjeti svaki Hrvat ma gdje se on nalazio. Istodobno to je uvreda za sve građane u BiH”.

S hrvatskim ambasadorom diplomatske odnose prekinuli su pojedini bh. političari, zbog prisustva neustavnom prazniku u RS-u. A gnjev većine hrvatskih političkih predstavnika Čović i Del Vechio izazvali su jer je 9. januara posthumno dodijeljeno odličje Slavku Lisici, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina u Šibeniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.