Nova akcija SIPA-e, uhapšeno šest osoba

Vijesti 07. mar 201911:56 > 12:00
N1

Šest osoba uhapšeno je u akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu u akciji kodnog naziva RETRO, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako je saoćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, aktivnosti su usmjerene na ukupno šest osoba, carinskih službenika UIO, koji su osumnjičeni za koruptivna krivična djela kojima su nanosili štetu budžetu BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

”Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika SIPA-e RK Banjaluka, na području Cazina i Velike Kladuše, provode aktivnosti lišenja slobode i pretresa, ukupno šest osumnjičenih osoba.

Postupajući tužilac, sa svojim saradnicima, nalazi se na terenu i koordinira aktivnosti policijskih službenika. Radi se o osumnjičenima koji su aktivne službene osobe u carinskim ispostavama UIO BiH, a osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala te primanja dara ili drugih oblika koristi.

Tokom istrage u operaciji kodnog naziva „Retro“, prikupljeni su dokazi da su navedeni carinskih službenici, prilikom uvoza različitih roba u BiH, nazakonito umanjivali carinske dažbine čime su nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad