Veliki petak u selu Luke na Trebeviću: Doček Vaskrsa u tišini

N1

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Veliki Petak, dan Hristovog raspeća. Običaj je da se na današnji dan farbaju jaja. Po predanju, Marija Magdalena caru Tiberiju je odnijela korpu jaja i saopštila da je Isus vaskrsao. Car joj je odgovorio da će u to povjerovati ako jaja, koja je donijela postanu crvena, na očigled svih to se i dogodilo. Bili smo u selu Luke na Trebeviću i zabilježili kako se tamo njeguje običaj star više od 2.000 godina.

Zvona pravoslavnih hramova danas ne zvone, Veliki je petak, za hrišćane najtužniji dan u godini, na današnji dan raspet je Isus Hristos.

N1

U tišini Vaskrs dočekuju i Luke, selo na Trebeviću u kome se nalazi jedina crkva brvnara u Dabrobosanskoj eparhiji.

Slobodan Ždralić čuva ključ crkve, vrata otvara, kaže, svima koji u ovom mjesto dođu sa dobrom namjerom.

“Ja sam već u penziji. I ja sam hodao, Doboj, Banjaluka, Krajina, Sarajevo, dole sam prije rata živio. Ali šta ću, ovdje imam imanje, to je posjed moje majke, i jednostavno, tako zaželio sam da se vratim na imanje i da ostatak života proživim ovdje”, kazao je Ždralić.

Iako sačuvane, kuće u selu su skoro puste. Pred jednom od njih vaskršnja jaja šara Draga Pekić.

N1

“Obično šaram sa tako cvjetićima, listićima, uglavnom tako. Prije sam mnogo boja koristila, ali sada, u poslednjih nekoliko godina samo koristim lukovinu. To mi je najzdravije, i radi djece, i radi unučadi”, kazala nam je.

Iz sela Luke odselila je kada joj je bilo osam godina. No i danas rado dolazi, i rado se prisjeti vremena kada je šarenih jaja na Lukama bilo mnogo više.

“Mnogo je bilo rodbine i tako bismo se okupljali, pogotovo na Vaskrs”, dodala je Draga.

Liturgiju u ovoj crkvi služe sveštenici sa Pala. Crveno je slovo kažu, tužan dan, dan kada se ne radi ništa osim što se šaraju jaja.

N1

“Običaj je nastao na uspomenu jer je Marija Magdalina pozdravila cara Tiberija riječima Hristos Vaskrse i odnijela mu jednu korpu jaja. On nije vjerovao u to i rekao je, ja ću povjerovati da je Hristos vaskrsao, da je čovjek ustao iz mrtvih jedino ako ova jaja postanu crvena. I zaista, na očigled svih i njegov lični dogodilo se čudo, da su ta jaja promijenila boju, i postala crvena”, kazao je Marko Bilinac, sveštenik SPC-a.

Prvo ofarbano jaje ostavlja se do sledećeg Vaskrsa, vjeruje se da je to čuvarkuća. Preostala se na trpezu iznose na dan vaskrsnuća Hristovog, kada se vjernici međusobno tucaju šarenim jajima, i proslavljaju pobjedu života nad smrću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad