SSP neće donijeti više posla, veće plate i bolji standard

Vijesti 20. apr 201517:41 > 19:09
N1

Nakon sedam godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH očekuje odluku o deblokadi puta prema EU.

Ovo ipak automatski ne znači da je BiH prešla u novu fazu procesa integracija ka Evropskoj Uniji. Sve je na našim institucijama i njihovoj spremnosti da se posvete obavezama i reformama na koje smo pristali, kažu iz EU.

Stupanje SSP-a na snagu neće nam donijeti više posla, veće plate, a ni bolji standard. Za sve to moraju se pobrinuti naše vlasti. Neke će promjene ipak donijeti, privrednicima prvenstveno.

“Privrednici mogu da očekuju da će pod ne manje povoljnim uvjetima učestvovati u postupcima javnih nabavki u EU, imat će slobodu formiranja supsidijarnih društava, odnosno, podružnica svojih preduzeća pod ne manje povoljnim uslovima koje imaju preduzeća u EU”, tvrdi Marina Kavaz Sučić, portparolka Direkcije za evropske integracije BiH.

Bit će potrebno izmijeniti stotine zakona, propisa i odluka. Pripremiti se za podnošenje zahtjeva za članstvo i otvaranje poglavlja. A brzina u izvršavanju obaveza i donošenju zakona, praksa je pokazala, nije nam svojstvena .

“Rješenje je da politički faktori i svi koji donose odluke sa deklarativne podrške EU okrenu se istinskom provođenju obaveza”, smatra Halid Genjac iz Komisije za evropske integracije PSBIH.

Poruke iz EU su jasne – mnogo je posla, pronađite način da ga uradite.

“Institucije BiH, parlamenti, i posebno ministarstva na svim nivoima morat će se aktivno sudjelovati u tim procesima. Ovo je također jedan od razloga zašto tražimo efikasnu koordinaciju između bh. nivoa vlasti jer mora postojati način da se sarađuje, a kako bi se efikasno komuniciralo sa EU”, navodi Andy McGuffie iz Delegacije EU u BiH.

U konačnici, aktiviranje sporazuma pruža ekonomske i političke koristi za BiH. Ali one su direktne i indirektne. Dugoročno građani BiH osjetit će te efekte – veće trgovina, transporta, zaštite potrošača, primjene standarda u oblasti zdravlja hrane.

Više u prilogu Jasmine Demirović.