BiH dobila tri nova državljana

Vijesti 28. okt 201920:35 > 20:43
N1

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Mihail Mateescu, Senada Ćurić-Scheffler i Hector (Mirzat) Moric novi su državljani BiH.

Mihail Mateescu je rođen 15. aprila 1974. godine u mjestu Drobeta Turnu Severin u Rumuniji. Završio je Srednju školu koreografije i baleta u Cluj-Napoca u Rumuniji 1992. i istovremeno radio u Teatru klasičnog baleta Oleg Danovski Constanca, Rumunija. Bio solista Baleta u Nacionalnom teatru u Temišvaru (Rumunija) a zatim u angažmanu Baleta HNK Split.

U Baletu Narodnog pozorišta Sarajevo angažovan je od 1996., gdje 1998. postaje solista prve grupe i igra solistički repertoar baletnih prestava: Vragolasta djevojka, Les Sylphides, Paquita, Labudovo jezero, Carmen, Giselle, Coppelia, Pepeljuga, Simha, Pulcinella, Dom Bernarde Albe, Plavo, Katarina, bosanska kraljica, U vremenu, Slike s izložbe, Appassionato, Snaga bola, Izložba slika, Jabuka, Of-of, Rahmanjinov, Opaline, Palčica, Meu amor, Carmen, Romeo i Julija, Dama s kamelijama, Mare Nostrum.

Senada Ćurić-Scheffler je rođena 10. februara 1962. godine u Gračanici u Bosni i Hercegovini. Državljanka je Savezne Republike Njemačke.

U državljanstvo BiH upisan je i Hector (Mirzat) Moric, rođen 21. februara u Parizu. Kao državljanin Francuske stekao je i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad