Macron u intervjuu za The Economist: BiH je tempirana bomba

Vijesti 07. nov 201918:40 > 18:43
Reuters

U opsežnom intervjuu za ugledni list The Economist, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je govorio o državama koje žele pristupiti u EU, te se dotakao i Bosne i Hercegovine. Macron je BiH nazvao "tempiranom bombom koja otkucava tik uz Hrvatsku".

Naime, govoreći o inkluziji drugih država u članstvo u EU, Macron je kazao da “ukoliko se ponizi Albanija, destabilizirati ćete region”.

“Žele otvoriti vrata Sjevernoj Makedoniji, mala je, promijenila je ime i to je historijsko dostignuće. Ne plaši nikoga. Realnost je takva da ako se ne otvorimo Albaniji, proizvest ćemo veliku traumu na region. Svugdje su zajednice u kojim se govori albanski jezik. Ako ponizite Albaniju, destabilizirati ćete region na duže staze”, kazao je Macron.

Dodao je da se moraju reformisati procedure za članstvo.

“Moramo reformisati procedure za članstvo, više ne odgovaraju našim namjenama. Nisu strateške. Nisu političke, previše birokratske i nisu reverzibilne. Dva, ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nije Makedonija, niti Albanija, nego Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava tik pored Hrvatske i koja se suočava sa problemom džihadista povratnika u BiH. Treći problem je u tome što moramo reformisati procedure za članstvo prije nego otvorimo pregovore. Ako ovo postignemo u narednim mjesecima, otvoren sam za pregovore. Lično sam uradio neke napore. Ipak, ne želim nikakve nove članice dok ne reformišemo samu EU”, kazao je Macron za The Economist.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad