Ivancov: ANP i MAP skinuti s dnevnog reda

Vijesti 28. nov 201917:33 > 17:34
Izvor: Fena

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je poslije današnjeg sastanka s liderom Socijalističke partije Petrom Đokićem da je shvatio da su pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) trenutno skinuti s političkog dnevnog reda BiH.

“To je dozvolilo da bude deblokirano formiranja Savjeta ministara. Taj dokument usaglašavali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predstavnici zemalja Kvinte”, rekao je Ivancov novinarima u Banjaluci.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, kao i odluku da se u sjedište NATO u Briselu dostavi dokument Program reformi BiH, dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP), koji znači početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO, dok, s druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov SNSD tvrde da to nije dokument kojim će se aktivirati MAP.

Taj dokument je za sada tajan, nalazi se u sefovima članova Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad