Konaković: Kanton Sarajevo privatizira bračni par Izetbegović

Vijesti 29. jan 202021:14 > 21:19
N1

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković na N1 govorio je o Kantonu Sarajevo, Bakiru i Sebiji Izetbegović, SDA. Kazao je kako Bakir Izetbegović svojata Sarajevo, ali i da trguje državom.

“Poprilično ga (Kanton Sarajevo) privatizira bračni par Izetbegović. Interesantno je da je Bakir Izetbegović trgovao i državom da bi dobio poluge vlasti u KS. Ispitajte sa ljudima u SDA koji smiju to govoriti, predsjedništvo SDA je odlučilo da se u Vijeću ministara ne ide ispod četiri ministarstva. Kažu mi da je sam odlučio da na tim pregovorima spusti na tri i da ministarstvo finansija kako bi otvorio prostor za Radončića i Komšića. On je odigrao tu utakmicu i ostavio Bošnjake u najslabijoj poziciji u istoriji Bosne i Hercegovine na nivou Vijeću ministara. To je uradio da bi njih dvojicu privolio u kantonalnu Vladu. Sve priče o helikopteru je devastirao Bakir kada je rekao ‘već smo mi 17. maja imali dogovor o Sarajevu'”, ustvrdio je Konaković.

Elmedina Konakovića često napadaju, osim da nema diplomu za koju je utvrđeno da je ispravna, da čitav život sjedi na “državnim jaslama”.

“U mojoj radnoj knjižici stoji oko 24 godine radnog staža, jer imam onaj beneficirani kao maloljetnik sam ratovao, i imam osam godina ovog radnog staža, Znači, najmanje imam od politike u svojoj radnoj knjižici. Ja živim bez politike i mogu živjeti bez politike. Nisam bogat čovjek, pokazao sam svoj imovinski karton.”

Nekada je Konaković bio miljenik porodice Izetbegović što je i sam potvrdio, no u posljednje vrijeme padale su teške riječi, pogotovo na relaciji Elmedin-Sebija:

“To je osoba koja ne može nacrtanog nikoga ko nije apsolutno saglasan sa onim što radi. Bio sam jedan od SDA-ovaca koji je branio kada to nije bilo popularno. U Opštoj bolnici ono što je radila meni je taj posao izgledao dobro, ljekari nisu imali primjedbe, onako bolnica čista, uredna ko apoteka, bez korupcije. Kad sam postao premijer i tada sam govorio afirmativno, ali sam njenu platu objavio javno. Ko smije danas išta javno profesorici Izetbegović u SDA? Uvijek sam smio ono što sam mislio da treba. Kada sam vidio šta radi na Kliničkom centru, kada je krenula osveta ljekarima, potpuno sam promijenio odnos prema njoj. To je brutalan obračun prema neistomišljenicima. To je osoba koja vodi sve procese u SDA, ne vodi ih Bakir Izetbegović, koju je opila vlast i ne možete vjerovati šta ona trenutno ljudima u SDA radi.”

Riječima nije štedio ni predsjednika SDA, Bakira Izetbeogvića:

“Imao sam podršku i drugih kolega u SDA, ali jesam uživao njene simaptije. Pogriješio bih kada bih rekao da je porodica Izebegović meni uradila išta loše, ali ne mogu da se pomirim s tim da mi sin Alije Izetbegovića može poslati poruku ‘Ne može ti narod biti važniji od stranke.’ Odgovorio sam svojim djelima, da ne želim biti dio te stranke… Ja ne mogu živjeti u situaciji u kojoj me sramota za posljedice kolega s kojima igram u istom timu. Dokazivao sam, ZOI famozni je bio kap koji je prelio čašu. Donio sam nalaze inspekcijske, ponovljene tri puta, da se desetine hiljada dnevno iznosi iz tog objekta, meni je SDA naložila da sačuvam tog direktora kog su kasnije nagradili boljom pozicijom.”

Konaković je objasnio i zašto Parlament FBiH ne raspravlja o stanju u KCUS-u:

“Imate tamo manji broj kreveta, odjeljenja, pacijenata, 400 ljudi manje na plati, plus odlazak 150 vrhunskih ljekara. Imate strašnu situaciju ovu u kojoj ona kaže ‘Nećemo liječiti bolesno dijete’. Zato neće biti sjednice, ako ona izađe da da odgovore na ova pitanja mislim da bi bio krah njene menadžerske karijere.”

Konaković je govorio i o kantonalnoj vlasti i planovima za lokalne izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad