Najavljena pojačana kontrola pekara i slastičara u BiH

Vijesti 02. feb 202010:05 > 10:09
N1

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje 18. februara 2020. godine krenut će u pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvaća proizvodnju kruha, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda.

Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za indirektno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

“Shodno tome, obavještavamo porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti 10.71 – proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i 10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provest pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine. Kontrolne aktivnosti će započet sa danom 18. 02. 2020. godine i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine”, navode iz UIO BiH.

Kako bi poreski obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivamo iste da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije. Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora, poručuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad