Srebreničani ne žele da im išta poremeti mir koji su gradili

Vijesti 07. maj 201519:09 > 19:21
N1

Situaciju i reakcije povratnika u Srebrenici nakon hapšenja u akciji Ruben je pratila Jasmina Demirović. Izvještavala je o trenutnoj situaciji u Srebrenici.

Uznemirenost u Srebrenici danas i jučer nakon pretresa i hapšenja koji su se desili. Razgovarali smo sa građanima koji se pitaju ko je sljedeći. Razgovarali smo i sa predstavnicima općinskih vlasti. Oni kažu da podržavaju rad policijskih agencija, ali traže da to bude na transparentan način, a ne na način koji će unositi nemir među građane.

U Srebrenici smo zatekli strah i šok zbog onoga čemu su svjedočili. Prisustvo velikog broja policije, duge cijevi su ih uznemirile. Oni zapravo nisu znali o čemu se radi i zašto je Ramo Kadrić uhapšen. Oni koji ga poznaju, a svi ga poznaju u Srebrenici, budući da je jedan od prvih povratnika u taj grad, kažu da sumnjaju u ono za što se on sumnjiči, a to je terorizam i veza sa terorizmom, da nisu utemeljene kada se radi o Rami Kadriću.

Život i svakodnevnica se nastavljaju uobičajenim tokom, jer kako kažu ne žele dozvoliti da išta poremeti mir koji su gradili godinama. Porodica Rame Kadrića je u iščekivanju, budući da nemaju nikakvih informacija.

N1

Pretres dječije igraonice u Potočarima je izazvao dodatnu uznemirenost. U prvi mah se vjerovalo da je to imalo veze sa jučerašnjim pretresima i hapšenjima, ali prema informacijama koje smo dobili, radi se o, kako su rekli, rutinskim kontrolama.