Prihvaćen prijedlog da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića ustupi Hrvatskoj

Vijesti 18. jun 202014:06 > 14:09
N1

Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupi Hrvatskoj jer je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, ali procedura ustupanja još traje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Državnog suda su BIRN-u BiH rekli da je Tužilaštvo 18. oktobra 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Hrvatskoj, jer je optuženi nedostupan organima gonjenja BiH, piše Detektor.ba.

“Nakon što je Tužilaštvo BiH po nalogu Suda od oštećenih uzelo izjave u povodu prijedloga za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Hrvatskoj, Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH, imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen”, navedeno iz Suda.

Sud BiH je optužnicu protiv Jelića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Mostara potvrdio 7. januara 2016. godine.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je Jelić u svojstvu zapovjednika Prve djelatne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te zapovjednika Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednika odbrane Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području tog grada, učestvovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

“Široki i sistematični napad usmjeren protiv bošnjačkog stanovništva vršen je u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem, protivpravnim lišenjem slobode muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom Armije BiH u periodu od maja 1993. do početka marta 1994. godine”, stoji u optužnici.

Kako su naveli iz Suda BiH, krajem januara ove godine u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno odredbom Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, kao i Evropskom konvencijom o prenosu postupka u krivičnim stvarima upućena je zamolnica za preuzimanje krivičnog gonjenja nadležnom organu Republike Hrvatske.

“Republika Hrvatska nema krivično djelo zločini protiv čovječnosti tako da ona optužnice vraća u fazu istrage, pa iz tog razloga procedura ustupanja traje duže i nemamo još uvijek povratnu informaciju”, saopćeno je iz Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad