Nikšić: Odlikovanje Jelića je ponižavanje žrtava i izdaja ideje antifašizma

Vijesti 01. avg 202016:59 > 17:01
Izvor: FENA/Mario Obrdalj

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić reagirao je povodom informacije da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, planira odlikovati vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini.

Nikšić u saopćenju ističe da je mislio kako to nije istina, te da će Milanović preispitati takvu mogućnost.

“Vjerovao sam kako će imati u vidu da bi odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavljalo ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti”, smatra Nikšić.

Socijaldemokratska partija BiH, kako navodi predsjednik te stranke, opredjeljena je i predana cilju uspostave države Bosne i Hercegovine u kojoj će svaki život i svaka žrtva vrijediti jednako, u kojoj će prava žrtava biti svetinja koja je iznad svake ideologije i pripadnosti.

“Mislio sam kako Zoran Milanović i SDP Republike Hrvatske njeguju iste principe i ideale zbog čega smo u izbornom procesu osigurali posmatrače koji su spriječavali krađu na biračkim mjestima i bili izloženi prijetnjama, napadima i poniženjima od sljedbenika ideologije kojoj se sada pokušava dodvoriti predsjednik Milanović. Uostalom na tome su nam se iz njegovog stožera i on sam zahvalili i u izbornoj noći i nakon toga”, naveo je Nikšić.

Dodaje da je najmanje što je očekivao da će Milanović “odbiti koncept po kojem je nagrađivanje osobe koja je saučesnik u zločinu ubijanja desetina i mučenja i zlostavljanja stotina zarobljenika prihvatljiv, jer se radi o navodnim ‘svojim’ zločincima i ‘tuđim’ žrtvama”.

“Ovakvim postupkom on se pokazao kao neko ko pokušava da koketira s nacionalizmom i da pokaže kako je ‘hrabriji’ od svoje prethodnice koja nije imala ‘hrabrosti’ da odlikuje vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini”, ocijenio je Nikšić.

Kako navodi, nažalost nije prvi put da ostanemo razočarani postupkom onih koji se u kampanji predstavljaju žestokim protivnikom HDZ-a i njihove politike, a odmah nakon toga zaigraju na njihovom terenu pokušavajući biti veći “tuđmanisti od HDZ-a”.

“Takvi postupci na kraju budu osuđeni na propast, a oni koji to rade pa makar bio i predsjednik Milanović samo su blijeda kopija HDZ. Uostalom, prvi koji će ga zbog toga osuditi čim ovo prođe, bit će oni koji mu sada aplaudiraju i kojima se pokušava dodvoriti. Moram priznati da će to biti zasluženo. Do tada druže Zorane smrt fašizmu, sloboda narodu”, navodi se u reakciji Nermina Nikšića, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad