Misija OSCE-a u BiH pozdravila odluku Centralne izborne komisije

Vijesti 08. okt 202016:17 > 16:24
Izvor: You tube - printscreen

Misija OSCE-a u BiH ima dugogodišnje izvrsno partnerstvo sa Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK) i pozdravljamo nedavnu odluku CIK-a o objavljivanju imena birača registrovanih za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine, kao značajan korak ka povećanju transparentnosti i integriteta provedbe izbora, saopšteno je iz Misije OSCE-a za N1.

“Nadležni organi, uključujući i izbornu administraciju i agencije za provođenje zakona, moraju proaktivno pristupiti rješavanju problema izbornih prevara, radi očuvanja integriteta izbora. Pozivamo vlasti da bez odlaganja istraže svaki navod o mogućim prevarama. Vlasti BiH, i Centralna izborna komisija BiH i Tužilaštvo BiH, moraju adekvatno odgovoriti na sve prijavljene nepravilnosti i o tome na adekvatan način informirati javnost”, poručili su iz Misije OSCE-a te dodali kako su takvo djelovanje i druge aktivnosti usmjerene na zaštitu i unapređenje integriteta izbora ključne za vraćanje povjerenja građana BiH u izborni proces. Izbori moraju biti slobodni, fer i održati se na potpuno transparentan i vjerodostojan način, u skladu s međunarodnim opredjeljenjima BiH i njenim demokratskim težnjama.

VEZANE VIJESTI

“Ohrabreni smo činjenicom da će Koalicija „Pod Lupom“ nadgledati izbore u cijeloj zemlji, jer su neovisni promatrači jedna od najboljih zaštitnih mjera koja osigurava pravednost i integritet izbora. Pozivamo sve političare da konstruktivno podrže rad Centralne izborne komisije i osiguraju da svi članovi stranaka i kandidati djeluju sa integritetom i u skladu s Izbornim zakonom.

Svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije. Izjave koje ometaju izborne procese i pogoršavaju tenzije nisu konstruktivne niti odgovaraju na potrebe građana. U međuvremenu, od ključne je važnosti osigurati uvjete za održavanje slobodnih i fer lokalnih izbora širom BiH u novembru i u Mostaru u decembru, kako bi građani mogli ostvariti svoje pravo glasa slobodno i s povjerenjem u izborni sistem”, podsjetili su iz Misije OSCE-a u izjavi za N1.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj početkom ovog mjeseca donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač. Centralna izborna komisija BiH je ovaj izvod javno objavila na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka. Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH objavljuje kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad