Hadrović: Inicijativa sada treba ići iz BiH prema Washingtonu

Vijesti 10. nov 202008:45 > 08:53
N1

Adnan Hadrović, savjetnik za globalnu sigurnost, diplomatiju i međunarodne odnose na Institutu za razvojni impakt sa sjedištem u Washingtonu, za N1 je govorio o pobjedi Joe Bidena na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hadrović je kazao da kao građanin SAD-a, pobjedu Bidena vidi kao put ka smirenju situacije i normalizaciji odnosa u duboko podijeljenom društvu SAD-a.

“U ovom trenutku to ne izgleda tako, dok još uvijek predsjednik Trump nije nažalost spreman da prihvati rezultate izbora. To poprilično unosi nemir u američko društvo”, kazao je.

Komentarisao je slavlje građana na bh. ulicama.

“Ja bih to protumačio kao jedan emotivni izliv pozitivnih emocija prema novoimenovanom predsjedniku, s obzirom da se zna njegova duboka povezanost sa BiH. Jako dobro zna prilike u BiH. Dosta je puta dolazio i u najtežim vremenima. Njegov odnos prema agresiji u BiH, genocidu u Srebrenici i post-konfliktnom razvoju BiH”, kazao je.

Hadrović smatra da BiH može očekivati veliku podršku Washingtona.

“Očekujem posjete na najvišem nivou iz BiH u Washington i održavanje tih veza sa Administracijom na najvišem mogućem nivou. Moja poruka je da sada inicijativa treba da ide iz BiH prema Washingtonu, a nikako da mi čekamo da Washington ide prema nama”, istakao je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad