Tužilaštvo KS: Slučaj Zavoda Pazarić kompleksan i vodi se kao prioritet

Vijesti 03. dec 202012:35 > 12:52
N1

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za N1 je potvrđeno da je izdan veći broj naredbi za vještačenja i izdejstvovano više od 15 naredbi Suda, te pribavljena brojna dokumentacija u vezi sa predmetima koji se tiču tretmana štićenika u Zavodu "Pazarić" i u predmetu koji se tiču privrednog kriminala u ovoj ustanovi.

“Do sada je Tužilaštvo KS u saradnji sa nadležnom policijskom agencijom saslušalo na desetine svjedoka u predmetu vezanom za slučaj tretmana štićenika u Zavodu Pazarić”, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

U odgovoru na upit N1 iz ove pravosudne institucije su još naveli:

“Izdat je veći broj naredbi za razna vještačenja, izdejstvovano preko 15 naredbi suda, pribavljena dokumentacija od nadležnih organa i to Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Federalnog ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstva pravde FBiH, kantonalnih, općinskih službi i centara za socijalni rad iz cijele Federacije BiH, medicinskih ustanova, te poduzelo niz drugih aktivnosti radi dokumentovanja svih činjenica.”

Tužilaštvo KS ističe da se radi o kompleksnom predmetu koji se vodi kao prioritetan i po okončanju svih radnji i vještačenja javnost će biti upoznata o tužilačkoj odluci.

Također i u drugom predmetu se intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti Tužilaštva KS – potvrđeno je za N1.

Podsjećamo, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić predstavila je novinarima u Sarajevu šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Ćudić je objavila fotografije na kojima se vidi da su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć. Prezentovan je i video materijal koji potvrđuje navode Ćudićo vezivanju dece u Zavodu.

Slučaj je prezentovan javnosti u novembru 2019. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad