Milan Radović prešao iz vlasti u opoziciju RS, za N1 pojasnio zašto u SDS

Vijesti 10. dec 202017:19 > 17:58
N1

Dok mnogi političari prelaze iz opozicionih stranaka u one na vlasti, Milan Radović se odlučio za suprotan smjer. On je iz DNS-a prešao u SDS. Poslanik je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, privrednik, ekonomista, bankar, a sada je i zamjenik predsjednika SDS-a, Mirka Šarovića. Za N1 je pojasnio zašto se opredijelio za ovaj put i šta će to novo donijeti na političku scenu.

“SDS je najveća opoziciona stranka, SDS je starija i od Republike Srpske. Ja ću ono što sam tražio u DNS-u nastaviti ovdje promovisati. To je priča o reformama i ekonomiji. Reforme su neophodne, u ekonomskom pogledu nam treba sistematičnija analiza i situacija u kojoj se RS nalazi, u smislu stalnog povećavanja zaduženja i preko gornje granice”, rekao je u intervjuu sa Snežanom Mitrović.

Radović je najavio Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa, Zakon o porijeklu imovine. Također, najavio je niz reformi, ali je i kritikovao sve koji zakone donose u komitetima stranaka – a ne u institucijama.

“Suština je da SDS kao najveća opozicija bude nosilac promjena, da ponudi nešto novo. SDS će da ponudi set zakona i set reformi. Set zakona je ovo što ste pomenuli, ima još nekih. Set reformi u smislu poreskog sistema, novog kolektivnog ugovora, veća prava radnika. To se budžetom sve može obezbijediti”, izjavio je za N1 potpredsjednik SDS-a.

A kako promijeniti sistem ponašanja na političkoj sceni?

“Neko može da ima jednu platu i jednu naknadu. To sam već obrazložio. Ja vjerujem da će se stručni ljudi odazvati ako nije samo partijsko mjesto. Veća autonomija škola, univerziteta… Sada se trguje sa direktorima osnovnih škola kao stranačkim tijelom”, poručio je.

On je rekao kako je neophodna nova akreditacija univerziteta, da se uvede sport u škole, da se talenti sistemski prate i nagrađuju za rezultate.

“SDS će to ponuditi kao platformu. Svi koji je prihvate – sistemski će se riješiti korupcija u društvu”, kazao je Radović.

“Evropska unija to traži od nas. Stranke su se obavezale da je EU cilj, ako je to cilj – ovo su prvi zakoni koji nas tamo približavaju”, zaključio je.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad