Opstrukcija obilježavanja zločina u logoru Omarska?

Vijesti 06. avg 201510:08 > 11:13
Izvor: N1

Program obilježavanje 23. godišnjice zločina u logoru Omarska kasnio je iako je bio najavljen za 10 sati, javila je reporterka N1.

Kolona sa vozilima bila je usmjerena zaobilaznim putem u rudnik Arcelor Mittal. Kolona je čekala više od 20 minuta, navodno zbog rupa na putu.

Predstavnici Udruženja, koja su najavila prisustvovanje obilježavanju zločina u Omarskoj, izrazili su sumnju na opstrukciju.

Sabahudin Garibović, predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora Saveza logoraša BiH sumnja da je put do bivšeg logora Omarska namjerno oštećen i poplavljen kako bi kolona bila usporena. Naglasio je da je ovo prvi put da se na obilježavanje išlo zaobilaznim putem. Dodao je da je kolona najavljena ranije, a da su ih na putu do bivšeg logora dočekale rupe ispunjen vodom iako kiša nije padala danima.

U policij su za N1 rekli da se autobus zaglavio na makadamskom putu.

Radnici rudnika su intervenisali bagerom kako bi zakrpili rupe na putu.

Senad Bratić, potpredsjednika Narodne skupštine RS rekao je za N1 da ne želi špekulisati o namjernom oštećivanju puta i ko bi to moga uraditi te je dodao da su bivši logoraši i porodice žrtava uspjele doći i obilježiti zatvaranje logora u Omarskoj. Obilježavanje je prošlo bez ikakvih incidenata.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1

Treba podsjetiti da su Udruženja logoraša ranije imala problema sa kompanijom Arcelor Mittal Prijedor jer nije bio dozvoljen ulazak Udruženjima u ovaj bivši koncentracioni logor.