Prijetnje smrću novinaru: Ko stoji iza Vijesti ummeta?

Vijesti 17. aug 201517:48 > 18. aug 2015 10:36
N1

Novinar Ezher Beganović prijavio je policiji prijetnje smrću. Upućene su mu putem portala Vijesti ummeta, koji tvrdi da se obraća u ime tzv. Islamske države. Beganović tvrdi da su mu državna agencija za istrage i zaštitu i Federalna uprava policije kazali kako slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

Portal Vijesti Ummeta se, kako to i sami tvrde, oglašava u ime tzv. Islamske države. Uz jasno istaknutu zastavu ove organizacije objavljuju tekstove, poruke i video materijale. A jučer i direktnu prijetnju novinaru Ezheru Beganoviću.

Beganović je prijetnje da će osvanuti s glavom na leđima shvatio ozbiljno.

Ja sam jutros otišao u MUP, a oni su me preusmjerili u SIPA-u. U SIPA-i su mi je rekli da to nije njihov slučaj da se vratim u FUP. Tako da sam odustao od toga, nisam prijavio jer sam vidio da samo gubim vrijeme“, kazao je Ezher Beganović, urednik i novinar portala Saff.ba.

Iz FUPA- informaciju nisu zaprimili prijavu u vezi s prijetnjama, a iz SIPA-e kratak komentar da će izvršiti potebne provjere. Beganović je sam ranije pokušao saznati ko stoji iza pomenutog portala, ali bezuspješno.

Dugo sam istraživao ko su oni i niko od ljudi iz tzv. selefističkog kruga ne zna imenom i prezimenom ko su ti ljudi. To je nemoguće saznati ime i prezime urednika, novinara i bilo koga ko piše, a to je prosto nevjerovatno“, rekao je Beganović.

Prijetnje jesu ozbiljnog karaktera i u nadležnosti su domaćih agnecija. Ali, u ovom slučaju problem ih je dokazati smatra profesor fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu.

U ovom slučaju je problem porijeklo odnosno nemogućnost utvrđivanja onih ili onoga koji stoji iza tih portala koji su negdje van, ne samo naše zemlje, već i našeg kontinenta kako vidimo po serveru koji se nalazi negdje u svijetu“, smatra Jasmin Ahić, Fakultet za kriminalistiku UNSA.

Portal Vijesti ummeta je prije nekoliko dana ugašen, ali je ubrzo nastavio sa radom na drugoj adresi.

U Tužilaštvu BiH na naš upit postoji li istraga u vezi sa aktivnostima, porukama i propagandom ovog medija nismo dobili odgovor.