Inspektor OSA-e među uhapšenima za ratni zločin u Janji

Vijesti 08. sep 201508:56 > 09:31
Izvor: N1

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Bijeljine i okoline, lišili su slobode četiri osobe osumnjičene.

Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi na dvije lokacije.

Osumnjičeni Bogdanović Zoran (uposlenik u institucijama Brčko Distrikta BiH), Đokić Milan, Ikić Ljubiš i Trišić Branislav (aktivni inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH) su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, od 1992. do 1994. godine, u svojstvu pripadnika i zapovjednog kadra MUP-a RS, CJB Bijeljina- Stanice milicije Janja, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području mjesta Janja i okolnih mjesta.

Oni su osumnjičeni za nezakonita zatvaranja, pretrese i hapšenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okoline. Nezakonito privođene žrtve su tom prilikom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne ozlijede, tri osobe su od posljedica zlostavljanja smrtno stradale, a veći broj žrtava pretrpio je fizičke i psihičke ozlijede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom, da su osobno i izravno, sami i sa drugim osobama, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti.

Uslijed progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog stanovništva, čime je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje, plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima VRS za prelazak prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH ili prelaska u Srbiju, a stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove, u logor „Batković“ ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.