Izvoz bh. mlijeka u EU: Vijest koja znači nova radna mjesta

Vijesti 09. sep 201517:44 > 19:13
N1

Mlijeko iz Bosne i Hercegovine od sutra može u Evropsku uniju. Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije odbacio je prigovor Hrvatske. Odluka bi trebala biti pozitivan podstrek mljekarskoj industriji.

Priču je pratila Tina Jelin Dizdar.

Izvoz u EU se odnosi na termički obrađeno mlijeko i tvrde sireve. Prigovor Hrvatske odnosio se na lošu kvalitetu mlijeka te su tražili dodatne inspekcije. Hrvatska je bila jedina od 28 zemalja članica EU koja je uložila prigovor, a koji je naposljetku odbačen.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je danas kazao da je ovo izuzetno dobra vijest i da je poticaj za poljoprivredu ali i dalji nastavak pregovora jer nas očekuju pregovori o izvozu mlijeka sa tzv. A liste, odnosno sirovog mlijeka i bijelih sireva i očekuje da će se to desiti naredne godine, zajedno sa mesom i prerađevinama od mesa.

Loša kvaliteta mlijeka bila je samo formalni razlog. Hrvatska je uvjetovala na ovaj način BiH da se uradi adaptacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To je danas i potvrdio hrvatski ministar privrede Tihomir Jakovina, naglasivši kako će se nastaviti insistirati na uvođenju tzv. bescarinskog režima koji je Hrvatska s BiH imala prije nego što je postala članica EU, odnosno dok je bila članica CEFTA-e.

Ministar Šarović je danas prokomentarisao da je Hrvatska zemlja partner, to će i ostati, a s druge strane ne očekuje nikakve blokade kada je u pitanju adaptacija sporazuma, pregovarat će sa zvaničnim Briselom, ne sa Hrvatskom.

Blizu 40 miliona litara BiH je na godišnjem nivou izvozila u Hrvatsku prije obustave izvoza mlijeka. Teško je dostići tu cifru, posebno zato što se mlijeko i mliječne prerađevine iz BiH izvoze u Tursku. Proizvođači, vlasnici i direktori mljekara su kazali da je ovo pozitivna vijest i da će značiti nova radna mjesta, ali i nove poticaje za modernizaciju proizvodnje.