RS ima dvostruko veći unutrašnji dug od FBiH

Vijesti 16. okt 201518:42 > 19:28
Izvor: N1

Ustavni sud RS odlučit će je li zaduženje ovog bh. entiteta od 300 miliona dolara kod američkog fonda zakonito.

Ukupan dug RS ne smije preći 60 posto bruto društvenog proizvoda, jasno stoji u Zakonu o javnom dugu i garancijama.
To se desilo u 2015. godini, objavio je Savjet ministara BiH, pozivajući se na informacije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Dug entiteta tako je dostigao kriterij iz Mastrihta od 60 posto BDP-a, što je znatno više u odnosu na FBiH, s dugom od 38,8 posto.

Zakon o javnom dugu i garancijama propisao je i sankcije za odgovorna lica koja dozvole da javni dug pređe zakonski limit.

Zbog toga je, a i zbog iznenadne odluke Vlade RS da se zaduži 300 miliona dolara kod američkog fonda sa adresom u tržnom centru, Dragan Čavić Ustavnom sudu RS danas podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovakve odluke.

Vlada namjerava da taj iznos koji je u markama blizu 511 miliona, koristi po tranšama. Tako bi, kažu, po povoljnim uslovima američkog kredita, izbjegli probijanje zakonskog limita zaduženosti.

Plan je da u ovoj godini bude iskorišteno 50 miliona dolara.

Sav iznos servisirao bi dosadašnje kredite, i dokapitalizovao IRB.

Ukupni dug RS na kraju prošle godine bio je 5 milijardi i 55 miliona KM.

Republika Srpska sa 1,52 milijarde ima skoro dvostruko veći unutrašnji dug od Federacije BiH koja ima 888 miliona KM.

Emitovanjem trezorskih zapisa, u prvih šest mjeseci 2015. Republika Srpska se zadužila ukupno 150 miliona KM. Zaduživanje trezorskim zapisima je najnepovoljnije, jer kamatna stopa iznosi 4 posto, dok kamata na kredite Svjetske banke, MMF i drugih inostranih kreditora uobičajeno iznosi oko 2 posto.