Picula: BiH predstoji ozbiljan posao i prilagodba

Vijesti 09. dec 201510:33 > 10:53
N1

Na susretu u Briselu analizira se šta je BiH postigla u posljednjih 20 godina od potpisivanja Sporazuma i koje korake mora poduzeti na svom putu prema članstvu u EU.

Andrej Plenković, zastupnik u Evropskom parlamentu je kazao da se o pitanjima državne razine ne može se odlučivati na nižim nivoima, jasno poručivši koji je stav eU prema najavama političara iz bh. entiteta RS i najavi referenduma.

SSP koji je zbog politike novog pristupa konačno stupio na snagu 1. jula otvorio je BiH mogućnosti pristupa BiH Evropskoj uniji. Nova strategija proširenja, izvještaja, te nedavni samit Brdo Brijuni govore da treba učiniti korak naprijed i izbjeći da BiH bude na začelju zemalja tog dijela Evrope“, istakao je Plenković i dodao da BiH u pripremama za podnošenja aplikacije i na samo članstvo može računati na podršku.

N1

Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu, je kazao kako je ovo važna godišnjica za BiH i Evropsku zajednicu.

Iz susjedstva BiH danas dolazi podrška, što nije bio slučaj prije više od 20 godina. BiH predstoji ozbiljan posao i prilagodba, pogotovo u kompleksnoj državi kao što je BiH“, rekao je on i dodao da BiH nije i ne može biti izuzetak kada je u pitanju provođenje reformi prije pristupa u EU.

Kada se doda kriza u Eurozoni, kriza s izbjeglicama i terorizmom, Evropa je postala jedan od najdinamičnijih dijela svijeta. Promjene u BiH je ne moguće provesti izvan konteksta članstva u EU.”