Regionalna konferencija: Položaj mladih u BiH

Vijesti 08. nov 201415:21 > 15:25
Kult

Regionalna konferencija održana u Mostaru 07.11.2014. godine imala je za cilj da na jednom mjestu okupi službenice i službenike za mlade, omladinske liderice i lidere vijeća mladih i omladinske savjete kao i predstavnice i predstavnike vladinog sektora koji su govorili o položaju mladih i načinima na koji se isti može poboljšati.

Kult
Kult
Kult
Kult

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke nastavlja s aktivnostima na inicijativi Mlada Evropa. Tim povodom je danas u Mostaru održana prva od tri planirane regionalne konferencije koje će se nakon Mostara održati u Banjoj Luci i Tuzli.

“Službenici za mlade, predstavnici omladinskih organizacija, omladinski lideri na regionalnoj konferenciji u Mostaru razgovarali su o važnosti aktivnog građanstva, posebno u zemlju u kojoj samo nešto više od 50 posto građana/ki izlazi na izbore. Također, učesnici su pričali o značaju međunarodne povezanosti i prevazilaženju etničkih barijera u svrhu bolje perspektive za mlade. Upravo su ove teme odabrali mladi ljudi iz 22 različite zemlje na međunarodnoj konferenciji mladih održanoj u Sarajevu u junu 2014. godine”, istakla je projektna koordinatorica inicijative „Mlada Evropa“ Nejra Neimarlija Roić.

Učenicama i učesnicima konferencije se obratio Adnan Husić iz Komisije za koordinaciju pitanja mladih iz Ministarstva civilnih poslova BiH koji je govorio o položaju mladih i načinima na koji se isti može poboljšati.

“Jedan od najznačajnijih aspekata rada Njemačke ambasade u BiH jeste direktno uključivanje mladih te intenziviranje kontakta s vršnjacima iz drugih dijelova svijeta. Tako se mladima šire vidici, a samim tim prevazilaze i etničke podjele. Tokom naših konferencija u Sarajevu i Mostaru, imali smo priliku povezati mlade aktivist/kinje koji su razmijenili iskustva, snove ali i brige koje nose sa sobom. Ja sam impresioniran kreativnošću i energijom ove mlade generacije. Siguran sam da će oni pronaći načine da riješe probleme te da će Bosna i Hercegovina ići ka našem zajedničkom cilju – EU integracijama”, naglasio je Jens Wagner, prvi Sekretar za kulturu, medije i protokol pri Njemačkoj ambasadi

Konferencija u Mostaru je sadržana u dva tematska dijela, počevši od obraćanja predstavnika Njemačke ambasade u BiH, Jensa Wagnera, prvog Sekretara za kulturu, medije i protokol pri Njemačkoj ambasadi, te predstavnika vladinog sektora u BiH koji se primarno bave pitanjima mladih, saopćeno je iz Kulta.

Drugi dio bio je rezervisan za radionice na teme „Prevazilaženje etničkih podjela“, „Međunarodna povezanost“ i „Aktivno građanstvo“. Mladi učesnice/i su radili i SWOT analizu o položaju mladih u BiH, a cilj ove radionice jeste analiza snaga, slabosti te prilika i prijetnje s kojima se suočavaju mladi u BiH.

Finalni cilj održavanja svih konferencija biti će objedinjenje jednog unificiranog dokumenta o položaju mladih u BiH te rješenjima za probleme mladih koji će izraditi Institut za razvoj mladih KULT.