Istražujemo: Gdje su se sastajali uhapšeni u akciji FUP-a

Vijesti 22. dec 201518:18 > 19:11
Izvor: N1

N1 saznaje da su se uhapšeni Elvir Muratović zvani Hamza i Kemal Murić redovno sastajali s Enesom Omeragićem koji je ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu. Ko su uhapšeni, kakvi su njihovi profili i gdje su se sastajali, istraživala je Tina Jelin-Dzidar.

U mesdžidu na periferiji Sarajeva su se, prema saznajima N1, redovno sastajali danas uhapšeni Elvir Muratović zvani Hamza, Kemal Murić i Enes Omeragić koji je prije dva mjeseca ubio dvojicu pripadnika OS BiH u Rajlovcu nakon čega je počinio samoubistvo.

Zajedno sa Murićem i Muratovićem uhapšeni su i Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović, uz ostalo, zbog vrbovanja, organizovanja i planiranja terorističkog napada.

Supruga Elvira Muratovića nije željela pred kameru, ali je potvrdila kako je Muratović hapšen i ranije, no da dokaza koji ga optužuju nije bilo.

Slično nam je kazao i otac, takođe uhapšenog Kemala Murića, Musa Murić. U Sarajevu živi od 2001. godine kada se s porodicom preselio iz Rožaja u Sandžaku. 36-godišnji Kemal je oženjen i ima četvero djece.

Do Murića i Muratovića došlo se u istrazi koja je provedena nakon ubistava u Rajlovcu. Komšije koje su željele ostati anonimne ispričale su nam kako se ispred mesdžida u kojem su se sastajali često može vidjeti veliki broj vozila sa različitim registracijskim oznakama.

Elvir Muratović je, podsjetimo, ranije hapšen i to u akciji Damask zajedno sa vođom vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem, ali i Edinom Tabakovićem koji je takođe jutros priveden nakon pretresa u sarajevskim naseljima. Bosnić je nedavno nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, dok su Muratović i Tabaković nakon akcije pušteni na slobodu.

Od ostalih uhapšenih u akciji Rez, javnosti je poznato i ime Semira Salkovića koji je vodio mesdžid na periferiji Sarajeva a u kojem je posljednju molitvu, prema obavještajnim izvorima, obavio Mevlid Jašarević prije polaska u napad na Američku ambasadu. Među posjetiocima su osim uhapšenih bili Rijad Rustempašić, ali i Nusret Imamović prije odlaska na sirijska ratišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.