Urgencije Sudu za predmete "Bosnalijek" i "Balijagić i dr."

Vijesti 02. feb 201613:07 > 13:11
N1

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo uputilo je dvije urgencije Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) kojima insistira na zakazivanju ročišta u predmetima „Bosnalijek“ i Faruk Balijagić i drugi.

Kako je kazala glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Azra Bavčić, optužnica u predmetu Bosnalijek potvrđena je 24. decembra prošle godine nakon duže i kompleksne istrage, ali ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih još nije zakazano.

Ročište za izjašnjenje o krivnji nije zakazano ni u predmetu protiv Faruka Balijagića i Ade Balijagića (tuzlanskog advokata i njegovog sina) u kojem slučaju je optužnica potvrđena 9. decembra prošle godine.

Podsjećamo, optužnica u predmetu Bosnalijek protiv Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe i Amara Arslanigića (sin Edina A.) te Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe, tereti ih za organizirani kriminal, odnosno pranje novca, poresku utaju, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnih ugovora.

Optužnica Faruka i Adu Balijagića tereti da su kao saizvršioci počinili krivično djelo – podstrekavanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva. Ado Balijagić se tereti i za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.