24-satni nadzor za čovjeka koji je "prijetnja za BiH"

Vijesti 18. feb 201618:46 > 19:15
N1

Nakon sedam i po godina provedenih u pritvoru u Imigracijskom centru, Imad al-Husin poznatiji kao Abu Hamza, pušten je na slobodu. Nadležni tvrde da je i dalje prijetnja po sigurnost BiH, te će biti nadziran 24 sata na dan.

Imadu al Husinu, zvanom Abu Hamza, Imigracijski centar je bio jedini dom. On je 2008. godine okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu sigurnost. Nakon više od sedam godina u pritvoru bez podignute optužnice, novi Zakon o strancima omogućio mu je slobodu.

“Vi znate da je od 25. novembra novi Zakon o strancima na snazi, gdje se navodi da je maksimalan boravak u Imigracionom centru 18 mjeseci, a u to su uključene sve sigurnosne agencije koje su relevantne za ovaj slučaj, jer je Imad nacionalna prijetnja po BiH, tako da su se stekli uslovi za blaži oblik nadzora”, otkriva Slobodan Ujić, direktora Službe za poslove sa strancim.

Abu Hamza od danas normalno može da hoda ulicama Sarajeva. Određene su mu blaže mjere nadzora, koje podrazumijevaju ograničenje kretanja na područje Kantona Sarajevo uz obavezu javljanja Službi za poslove sa strancima i nadležnim policijskim organima.

“On će biti nadziran od svih bezbjednosnih agencija ovdje, u smislu da li će se aktivirati u nekim nelegalnim radnjama, posebno u nekim aktivnostima koje mogu imati karaktar ugrožavanja nacionalne sigurnosti”, dodaje Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Abu Hamza u BiH je došao još 1980-ih godina iz Sirije. Za vrijeme rata u BiH borio se kao pripadnik odreda El-Mudžahid. U Sarajevu mu živi cijela porodica. Jutros ih je iznenadio dolaskom. Kćerka Nudžejma Softić kaže, ne frustrira ih više što im oca smatraju nacionalnom prijetnjom i nekim koga, kako kaže državni ministar sigurnosti, ”moraju trpjeti”. Sretni su što je sada s njima.

“Jedna stvar mora da bude jasna, ne možete vi zatvoriti na osnovu ničega, držati ga sedam godina, onda pustiti i reći sad više nije prijetnja. Ja razumijem njih, razumijem službenike iz ministarstva, oni moraju tako da pričaju, moraju da sebe opravdaju, da sve upakuju da izgleda kao da rade nešto što ne treba. Međutim, svima je jasno, oni da su do sada imali bilo kakve dokaze oni bi ih iznijeli i riješili ga se na kraju krajeva”, tvrdi Nudžejma Softić, kćerka Abu Hamze.

Otkako je proglašen nacionalnom prijetnjom institucije BiH su sve vrijeme tražile načina kako ga protjerati iz zemlje. Međutim, nije im išlo za rukom, zemlju porijekla već godinama potresaju ratni sukobi, a čak 39 zemalja odbilo ga je prihvatiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.