Hafner: Mapiranje genocida važno za stare i nove generacije

Vijesti 01. apr 201609:56 > 09:57
N1

Javni čas “Srebrenica mapiranje genocida i postgenocidno društvo – Pogled iz 2016. Slučaj BiH“ održan je jučer u Sarajevu. Tim povodom gošća Novog dana bila je Asja Hafner iz kreativne produkcije Fama Metodologija.

Javni čas održan je u okviru projekta “Škola znanja“ koji ima za cilj transformaciju edukacije o ratu, genocidu i urbanom/građanskom/kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja. “O različitim aspektima genocida se govorilo i veliki broj predavača iz regiona, Francuske, Izraela, Argentine, Južnoafričke Republike je bilo prisutno”, kazala je Hafner.

Na pitanje kako reaguju prisutni je odgovorila: “Teško je inače razgovarati o toj temi, a predavači su bili ljudi koji se bave ovom tematikom, studijama i posljedicama genocida. Teško se suočiti sa tim, suočiti se sa prošlosti od koje pati naše društvo i cijeli region“.

Dodala je kako je ovaj javni čas jako bitan jer je potrebno otvarati alternativne kanale edukacije. “Važno je kako bismo došli do jednog oblika edukacije koji mogu svi da prime. To je jedan dugotrajan proces, kao što je bila priprema za rat, ono što se desilo i ono što mi živimo 20 godina – suočavanje i približavanje prošlosti. Važno je i za nove generacije, ali i one koji su to preživjeli, i bili akteri svega toga“.

Kazala je i kako je imaju u planu da razvijaju projekat, odnosno drugi edukacijski model koji se bavi Dejtonom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.