Prva konferencija "Ravnopravno učešće ZA žene" u BiH

Vijesti 11. maj 201608:47 > 09:30
N1

Po prvi put u Bosni i Hercegovini, parlamentarke iz različitih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine uz podršku parlamentarki iz regiona, udružuju se i organizuju konferenciju “Ravnopravno učešće ZA žene” kako bi doprinijele ravnopravnom učešću žena u svim segmentima demokratskog društva.

U temi jutra Novog dana gošće su bile parlamentarke Zana Marjanović (SBB BiH), Darijana Katić (HDZ) i Emina Mutap (SDA).

Dvodnevna konferencija će se održati 12. i 13. maja, a prema riječima Zane Marjanović cilj je da se do kraja poštuju prava žena, da žene budu ravnopravne i da ih se poštuje.

Žene moraju imati prava na jednaku platu kao njihove kolege, da nemaju strah da će dobiti otkaz ukoliko zatrudne i mnoga druga prava“, kazala je ona.

Na pitanje kolika je važnost podrške koje žene pružaju ženama, Zana Marjanović je odgovorila:

Žene najbolje razumiju koliko je važna podrška drugih žena. Ako uzmemo da je sudinica ona koja nas štiti tim zakonom ili policajka koja ga realizuje u svakodnevnom životu, onda imamo put do krajnjeg cilja da će jednog dana ta ženska solidarnost zaživjeti. Trebamo stvoriti društvo jednakih šansi kako bi stvarali politike jednake budućnosti.

Članice Kluba su 27 parlamentarki iz različitih političkih opcija koje su ujedinjene u borbi za zaštitu, socijalnu i ekonomsku sigurnost žena.

Najveći izazov će biti da parlamentarke moraju rušiti stereotipe. Žene zaslužuju biti na najvišim političkim pozicijama. Žene u Parlamentu pokazuju da im je mjesto u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti“, rekla je Darijana Katić.

Dvodnevna konferencija ima četiri tematska panela. Prva dva “Političko učešće žena u procesima donošenja odluka na svim nivoima” i “Žene u službi sigurnosti” će se održati 12. maja 2016., dok će se paneli “Ekonomsko osnaživanje žena” i “Žene i socijalna sigurnost” održati 13. maja 2016. u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Konferencija je podijeljena u četiri tematski povezana panela i nadamo se da ćemo na osnovu panelista, diskutanata i ostalih koji se uključe podnijeto određene inicijative ovom Domu, te da će iste biti usvojena. Naši panelisti su uvažene osobe iz društvenog života, iz BiH i regije. Neki od njih su Semiha Borovac, Jelka Miličević, Jasmin Ahić, Josip Grubeša, Damir Arnaut…”, kazala je Emina Mutap.

Njihova namjera je izraditi zaključke i preporuke koje će unaprijediti rad na osnaživanju žena u političkom, ekonomskom i društvenom životu u FBiH.

Zajedno možemo mnogo toga postići, iako smo sve iz različitih političkih stranaka“, poruka je gošći Novog dana.

 Konferenciju organizuje Klub parlamentarki PD FBiH u saradnji sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) i Vanjskopolitičkom inicijativom BH (VPI), a podržana je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.