'Potrebne dodatne vještine, a ne formalno obrazovanje'

Vijesti 13. maj 201609:30 > 09:48
N1

Jedno od ključnih iskušenja BiH na putu ka EU je tržište rada i njegova neusklađenost sa potrebama lokalnog, ali i globalnog tržišta rada.

Danas počinje u 10 sati početi okrugli sto na temu “Razvoj tržišta rada u (F)BiH”.

Gost Novog dana bio je Igor Kamočaji, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Današnji okrugli stol je rezultat zajedničkih aktivnosti Službe za zapošljavanje sa poslodavcima.

Neke od današnjih tema koje ćemo otvoriti su kako protiv nezaposlenosti, jačanje funkcija službe za zapošljavanje, razvoj tržišta i pitanje neformalnog značaja u razvoju privrede. Svima je poznata činjenica u ovom brzom socijalnom i ekonomskom razvoju, sve zavisi od naših kompetencija, vještina i konkurentnosti na tržištu rada. Sigurno je da je dobra prilika za one koji su donosioci odluka da čuju od aktera koji uređuju samo tržište“, kazao je on.

Kamočaji je kazao da Služba za zapošljavanje može pomoći bržu integraciju osoba da bi postali konkurentniji na tržištu.

Moramo se osloboditi starih recidiva. Nema znanja i zanimanja koje traju cijeli životni vijek. Tokom radnog vijeka mijenja se nekoliko vrsta poslova. Danas, naša iskustva govore da je sve više potrebe za osobama koje imaju dodatne vještine, a ne samo formalno obrazovanje“, dodao je Kamočaji.

On je kazao da ne postoji jedinstveno tržište rada u BiH, da nema Zakona o radu iz oblasti i zapošljavanja, da nema kontrolu rada na crno.

Imamo na nivou entiteta i kantona pojedina zakonska rješenja, ali ne na državnom nivou.

Dodao je da na putu u EU moramo biti konkurentniji s jasnim strategijama.

To ne dolazi preko noći. I država treba preuzeti ulogu da bude najveći i najvažniji poslodavac“, kazao je Kamočaji i dodao da broj nezaposlenih u Kantonu Sarajeva se mijenja iz mjeseca u mjesec u zavisnosti od potražnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.