Dan uživo: Nove tenzije između BiH i Srbije nakon obraćanja u UN-u

Vijesti 27. sep 202414:55 0 komentara
N1

U posljednjem ovosedmičnom izdanju Dana uživo pratimo proteste roditelja djece s poteškoćama u razvoju koji pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica, ali i najavljenim protestima onkoloških pacijenata u Tuzli zbog toga što i dalje na UKC-u nema lineralnog akceleratora. Bili smo i na prezentaciji skenera koji će biti korišteni u procesu glasanja na izborima.

Nove tenzije na relaciji Srbija – Bosna i Hercegovina. Nakon obraćanja predsjedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pred Generalnom skupštinom UN-a, Srbija uputila protestnu notu generalnom sekretaru ove organizacije Antoniju Guterešu. Kako međunardoni zvaničnici gledaju na govor Vučića i Bećirovića i šta se događalo iza kulisa Generalne skupštine UN-a – pitamo Zlatka Lagumdžiju, amabasadora BiH pri Ujedinjemim nacijama.

Zašto nije održana sjednica Vijeća ministara BiH koja je bila zakazana za 24. septembar? Da li su nastupile najavljene blokade nakon što nije izabran novi direktor SIPA-e? O odnosima u vladajućoj koaliciji, kako riješiti finansiranje BHRT-a te kako odgovara na optužbe SDA da je potpisao ugovor o digitalizaciji javnih RTV servisa sa firmom sa crne liste – samo su neke od tema o kojima razgovaramo sa Edinom Fortom, ministrom prometa i komunikacija BiH.

Da li je raskol u Vladi KS i preglasavanju Naše stranke nakon protesta zdravstvenih radnika narušilo odnose u Trojki? Kako gleda na brojne proteste i nezadovojlstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine? O efikasnosti rada entiteske Vlade, ali i odnosima u državnoj koalciji te očekivanju u predstojećih lokalnih izbora i mogućoj gradonačelničkoj pozicij – za Dan uživo govori Faruk Kapidžić, zastupnik u Skupštini KS.

Bosanskohercegovački kantautor Zlatan Fazlić Fazla objavio je novu pjesmu pod nazivom “Teatarska”. Nakon pjesme “1425 dana”, ovo je njegovo novo djelo iz ciklusa “Opsada Sarajeva – 1425 dana”. Pjesma je posvećena svim sarajevskim umjetnicima i kulturnim radnicima koji su svojim hrabrim i aktivnim djelovanjem učinili da građani Sarajeva lakše podnesu teške dane opsade.

Kroz Dan uživo vodi vas Ena Branković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!