Emotivna ispovijest Memića za N1: Moj Dženan je sigurno imao i straha u očima

F.Z./N1

Na jučerašnjem ročištu povodom smrti Dženana Memića su svjedočili doktori koji su radili tom predmetu dok je bio u radu u kantonalnom tužilaštvu Kemal Dizdarević i Hamza Žujo. Na ročištu su otkriveni novi detalji koje su čak i porodica Memića saznali prvi put nakon toliko godina borbe.  Pročitaj više

Doktor Kemal Dizdarević je jučer kazao da smatra da Alisa Ramić (Mutap), tadašnja djevojka pokojnog Dženana, nema amneziju te da je nalaz pokazao kako nije bilo potresa mozga.

Međutim, ono što je posebno privuklo pažnju je svjedočenje vještaka Hamze Žuje. Naime, Žujo je kazao kako je napadač koji je napao Dženana bio položajem ‘face to face’.

U emotivnoj ispovijesti za N1, Muriz Memić, otac stradalog Dženana kazao je kako nakon više od 70 ročište, jučerašnje mu je bilo najteže.

“Mislim da ste mi postavili najbolje pitanje… Moram reći da je dobro, jer će se dokazati da je bio ubijen. Ali, to jako teško pada. Kada sam jučer došao kući osjećao sam se kao “isfaširan”. Kada su me zvali jučer, prijatelji, porodica, svima sam rekao da se tako osjećam. Morate to čuti, a opet najgore što možete čuti za svoje dijete. Alisa Mutap je sve to vrlo dobro znala”, kazao nam je Memić.

Potom je nastavio:

“Alisa je izjavila da je Dženan pogledao kao da je monstrum. Bona Alisa nije tebe pogledao, Dženana je pogledao napadača. Glumila je amneziju, čuli smo da je nema. Svega sam bio svjestan, ali teško je bilo sve ovo čuti i prolazi kroz sve ovo ponovo. Rekao sam da mi je ovo najteže ročiše, to mogu Arijana i advokat Ifet Feraget potvrditi. Mislim da me shvatate šta želim da kažem… Otkriveni su detalji novi i čovjek pomisli dobro je, ide postupak. Nije dobro, teško je ovo sve bilo čuti. Ne znam kako to da drugačije objasnim”, istakao je Memić.

Memić nam je kazao kako su mu od jučer sve scene prošle kroz glavu.

“Moj Dženan je sigurno imao i straha u očima i otpor. Znate one povrede na falangama na prstima, to su odbrambene povrede. Sve to valja slušati i prolaziti kroz to. Sigurno je u Dženanovim očima bilo straha, nije to bilo jednostavno”.

Između ostalog, Memić je ponovio za naš portal da jučer po prvi put vidio strah u očima Alise Mutap.

“Vidi ona da ovo sve ide kraju i da se ne može zaustaviti. Ali, ona se prepala i svjedočenja doktora Kemala Dizdarevića. Arijana i ja smo gledali u nju i na momenat smo mislili da će se onesvijestiti. Promijenila je boju lica. Postala je žuta, pa onda blijeda. Također, bitan detalj sa jučeršanjeg ročišta je i kada je u momentu doktor Žujo rekao Dženan je bio oči u oči sa napadačem, u mene je pogledao advokat Goran Dragović i napravi grimasu kao žao mu je. To sam vidio, ali za pola minute ide sa pitanjima da te uništi”, kazao je Memić.

Memić kaže da se ovo sve trebalo riješiti još prije sedam godina, ali da je pojedinima, kako on navodi, bio cilj da se sve ovo sakrije.

“Ovo se trebalo riješiti još 10. februara 2016. godine. Doktor Dizdarević je rekao da se u roku od 24 sata mora vidjeti da li je bilo potresa mozga ili ne. Njima je bila potreba da se to sakriva. U to je upetljan Hasan Dupovac, Vahid Ćosić, Dalida Burzić… Predao sam jučer jedan papir koji je kod mene bio 7 i po godina u vezi Dalide Burzić. Ne mogu konkretizovati o čemu je, ali mogu kazati da je Dalida bila debelo upetljana u prikrivanje dokaza. Vodit će se istraga o tome. To je samo pokazatelj koliko sam imao živaca da šutim o njemu i da ga držim kod sebe”, istaknuo je.

Na kraju za N1 je kazao kako se osjeća njegova porodica te šta očekuje da se može desiti u narednom periodu.

“Preksinoć sam negdje oko 2 sata iz ponoći legao. Sa Arijanom sam listao dokumente. Do jutra nije ni bilo spavanja. Ja to zovem “roštiljanje”. Jučer kada smo se vratili kući, sami sebe smo preispitivali. Govorimo dobro je, doktor je rekao ono što je rekao i na početku. Vidjeli ste izjave advokata onih, oni kao zadovoljni. Za njih niko nije rekao da ona nije imala amneziju. Događaj nije trajao nekoliko sekundi, bilo je tu namještanja, uviđaja i svega… Uviđaj je namještaj. Dženan je tu ležao dok su oni namještali uviđaj. Doktor Alija Čeljo koji ga je operisao je rekao da je mogu preživjeti, ali da je kasno dovezen. Bili su tu na licu mjesta, gledali kako se bori da uzme zraka, nisu htjeli pomoći. Bitnije im je bilo da namjeste to sve. Čeka me teška borba. Bit će ovdje još postupaka. Alisa Mutap, Hasan Dupovac, Zijad Mutap i drugi moraju odgovarati”, zaključio je Muriz Memić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad