Novi dan: Evropa strahuje od denga groznice

Vijesti 18. jun 202415:54 0 komentara
N1

U "Novom danu" sutra gledajte:

Aleksandar Hemon gost je “Novog dana”. Pred promociju njegove najnovije knjige “Bejturan i ruža” sa našim književnikom razgovaramo o djelu koje smatraju vrhuncem Hemonovog pripovjedačkog talenta. Radnja romana počinje u Sarajevu, a rodni grad Aleksandra Hemona bit će posebna tema razgovora sa mnogima omiljenim prozaistom i kolumnistom.

Invazivna vrsta komaraca udomaćila se u 13 zemalja EU-a, a stručnjaci povezuju njihovu prisutnost s porastom denga groznice u Evropi.

Klimatske promjene stvaraju povoljne uvjete za širenje tigrastih komaraca, priopćio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. O denga groznici od koje strahuje čitava Evropa razgovaramo sa Mirzom Palo, stručni saradnikom u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) – Ured u Bosni i Hercegovini.

Uoči Svjetskog dana izbjeglica UNHCR upozorava na apatiju i nedostatak odlučne akcije uslijed novog porasta broja prisilno raseljenih osoba. Gosti “Novog dana” su Lucie Gagné, predstavnica UNHCR-a u BiH i Neven Crvenković, glasnogovornik UNHCR-a u BiH.

U Historijskom muzeju BiH, u četvrtak 20. juna bit će postavljena umjetnička izložba radova članova BHAAAS-a Adisa Eliasa Fejzića, Merime Ivković i Majde Turkić koju najavljujemo u “Novom danu”. Gost “Novog dana” je i Srđan Jevđević, počasni član BHAAAS-a.

Dio emisije posvećujemo Evropskom fudbalskom prvenstvu kroz javljanja iz Njemačke i analize u studiju.

Budite i sutra sa nama od 8 do 11 sati.

Sa vama je Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!