Goldstone: Američki vojni lideri odbijali su uhapsiti Mladića i Karadžića

Vijesti 31. maj 202321:20

Richard Goldstone prvi javni tužilac Haškog tribunala iznio je šokantne tvrdnje u Pressingu sa Amirom Zukićem. Pročitaj više

Vi ste kao prvi glavni tužilac i tokom rata prikupljali dokaze u BiH, žalili ste se da međunarodna zajednica neće da sarađuje sa vama.
“Ja sam bio šokiran činjenicom da su snage UN-a odbijale da uhapse Karadžića i Mladića, meni je bilo logično da to urade. Međutim nisam razmišljao o političkoj pozadini. Glavni prigovor se pojavio od vojnog liderstva iz Washingtona, stav tih vojnih lidera bio je da vojska ne treba da hapsi nego policija. Predsjednik Clinton nije bio spreman da opovrgne odluke iz Pentagona.” kazao je prvi glavni tužilac Haškog tribunala u Pressingu.

Jeste li bili u prilici da ih pitate zašto to rade?
“Bilo je onih koji su se slagali sa mnom, da UN trupe trebaju uhapsiti osumnjičene za ratne zločine od strane Suda UN-a jer policije nije bilo. Karadžić i Mladić su trebali biti uhapšeni već devedesetih međutim to je bila odluka američkog vojnog liderstva i evropska vojska je bila spremna da se skriva iza te odluke. No, ništa ih nije sprječavalo da to učine. No, to nije sve. Trebalo nam je da neko obezbjedi područja masovnih grobnica. To su radile nevladine organizacije ne trupe UN-a.”

Šta vi znate o tome da je srpskim liderima direktno rečeno da neće biti NATO intervencije protiv srpskih snaga koje su opkolile Srebrenicu i počinile genocid što su potvrdili zvaničnici Geoffrey Nice i Diego Arria upravo govoreći za N1.

Dok sam bio u Haškom tribunalu niko nam ništa nije govorio. U vrijeme kada je počinjen genocid nismo znali ništa,” kazao je Goldstone.