Oprečni stavovi članova Komisije za odbranu BiH u vezi NATO, imovine i PIC-a…

Vijesti 08. jun 202313:25
N1

U Parlamentu Bosne i Hercegovine održana je pregledna konferencija o temi "Zakonodavni okvir, aktualno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti", u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Tokom izjava za medije uslijedilo je "prepucavanje" članova o NATO putu BiH, ali i državnoj imovini. Pročitaj više

Radovan Kovačević iz SNSD-a, kazao je kako su razgovarali s direktorima svih službi i agencija koje su zadužene za bezbjednost i odbranu te da kazao kako je komisija koja je nosila naziv “za NATO integracije” promijenila naziv u Komisija za saradnju s NATO-om.

“Žao mi je što se ministar Helez nije odazvao jer bih imao svašta da kažem. Ako ima minimum političke pristojnosti i korektnosti trebao bi zastupati interese svih građana BiH. On često govori kako je BiH sve bliže NATO-u iako zvanična politika nije članstvo u NATO-u i to se ne prejudicira”, rekao je Kovačević.

Kemal Ademović iz Naroda i pravde kazao je kako je “BiH pridružena članica NATO-a”, a da je on predsjedavajući parlamentarne delegacije oba doma PSBiH u parlamentarnoj skupštini NATO saveza.

“BiH je na putu partnerstva za mir i ispunjavanja reformi koje su donijeli državni organi BiH. Konačnu odluku pristupanju ili nepristupanju donijet će organi na nivou BiH, a možda i njeni građani na nekom referendumu. Tražimo dogovor i kompromis da dođemo do najboljih rješenja za BiH”, kazao je Ademović.

“Ako neko baš insistira da se BiH razbija onda ih pozivam da idu tom pravcu”

Kovačević je replicirao kazavši kako je “Ademović napravio lapsus kada je rekao da je BiH pridruženi član NATO-a te da je vjerovatno mislio  na to da je pridruženi član PS NATO-a”. Potom je govorio o PIC-u i imovini, nakon čega je ponovo uslijedila replika Ademovića.

“Ni u Dejtonu ni Ustavu ne postoji PIC. Mi smo iz RS spremni napraviti već sutra s predstavnicima FBiH sporazum (o imovini, op.a.). Za nas bi bilo poniženje da nam bilo kakva PIC dostavlja bilo kakve materijale, to je nedopustivo. S perspektive RS imovina pripada RS-u, sve što je dobro RS zauvijek će pripadati RS-u. To je crvena linija. Ako neko baš insistira da se BiH razbija onda ih pozivam da idu tom pravcu”, rekao je Kovačević.

“Sve korake prema NATO-u verifikovale bh. institucije”

Ademović je kazao kako “neki očito zamišljaju Dejtonski ustav kao švedski sto pa da sa njega mogu uzeti šta im odgovara, a šta ne neće”.

“Visoki predstavnik je dejtonska ustavna kategorija, ustavni sud je ustavna kategorija. Donio je nekoliko presuda o državnoj imovini. Ako kažemo da poštujemo Ustav, onda je visoki predstavnik i Ustavni sud institucija koje trebamo poštovati i obavezujuće odluke koje donosi”, rekao je Ademović i naveo kako preferira da se u vezi državne imovine postigne dogovor.

Naglasio je kako “svi koraci koji su do sada napravljeni prema NATO-u su verifikovani u institucijama BiH”.

Danas će na sastanku, rekao je Kovačević, biti govora i o izvozu oružja iz BiH. Poručio je kako su predstavnici RS stava “da su i Ukrajina i Rusija prijateljske zemlje i da ne treba tjerati da se strana bira”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad